Министър Димитров: Осигуряваме вода за нуждите на жителите от Стара Загора, Сливен и Ямбол, Елхово и Нова Загора

„30 на сто от досегашния екологичен отток на язовир „Копринка“ ще бъде насочван по поречието на река Тунджа към язовир „Жребчево“, за да бъде гарантирано нормалното водоснабдяване на сондажите, които се ползват от жителите на Старозагорска, Сливенска и Ямболска области“, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Днес той беше в Стара Загора на работна среща с тримата областни управители на Стара Загора, Ямбол и Сливен и с кметовете и зам. кметове на общини от Сливен и Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стралджа, Тунджа, Раднево и Гълъбово и представители на ВиК дружествата.

Срещата беше по покана на местната власт с цел осигуряване водоснабдяването на населени места в района. Основната тема беше питейно-битовото водоснабдяване за населението на областите Сливен и Ямбол.  Днес Област Стара Загора няма да има проблем с водата за питейно-битови нужди,  защото получава вода от място, което не е зависимо от нивото яз. „Копринка“, каза след срещата Емил Димитров. „Решението, което всички участници в срещата подкрепиха единодушно, е 30% от водния ресурс на р. Тунджа да продължи да върви по поречието на реката след освобождаването му от яз. „Копринка“. Тези обеми вода ще подхранват кладенците по поречието на Тунджа и гарантирано ще осигуряват достатъчни количества питейна вода за жителите на двете области. Това няма да застраши водоснабдяването на област Стара Загора“, подчерта министърът.

В началото на месец август притеснени кметове от двете области сигнализираха министър Димитров, че нивото на сондажите в Сливен и Ямбол, Елхово, Нова Загора, Тунджа и Стралджа спада драстично поради продължаващата вече трета година суша. Представителите на държавната и местната власти потърсиха съдействие от министерството за решаване на проблема. Затова днес бяха обсъдени възможностите да се увеличи оводняването на река Тунджа чрез подаването на количества от язовир „Копринка“ към язовир „Жребчево“. Този процес е от съществено значение за областите Сливен и Ямбол, тъй като гарантира нормално снабдяване с питейна вода в условията на поредица от сухи години.

 „Своевременно взехме мерки за осигуряване на достатъчно количества вода за подземните кладенци, за да може населението да не остане без водоснабдяване. Целта е да не се достигане до мъртъв обем от 5 млн. куб. м на язовир „Копринка“. При такъв режим на водоподаване  е гарантирано захранването на Старозагорска, Сливенска и Ямболска области“, увери министър Димитров. Той добави, че заедно с местната власт са стигнали до решение, така че да се осигури водата за тази година. „Искаме обаче отсега да предприемем мерки, за да може и догодина да има достатъчно количества за нуждите на населението, напояването и енергетиката. Така както сега се предприеха мерки за осигуряване водоснабдяването през месец август, догодина може да се наложат подобни действия по-рано, поради което следва да се акумулират допълнителни водни количества в яз. Жребчево“, заяви министърът.