Местни избори 2019: Среща на Катя Георгиева с родители от Ямбол

Представители на „Родители, обединени за децата“  се срещнаха с кандидата за кмет на Ямбол Катя Георгиева и с кандидати за общински съветници от „БСП за България“. Те настояват за отмяна на законови разпоредби, влизащи в сила от 1 януари 2020 г., които прилагат текстове от спряната Стратегия за детето.

През септември те представиха исканията си пред зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин. Катя Георгиева ги информира, че документите са в парламентарната група на „БСП за България“. На този етап целта е проблемните текстове за отнемане на деца от семействата, за детско правосъдие и др. да бъдат отложени или променени.

Представителите на протестиращите родители се интересуваха какво може да се направи в Ямбол. Катя Георгиева им обясни, че решението е в промяна на законите.

0013 06,17-41  Катя Георгиева: Ние живеем в правова държава и един кмет е длъжен да се съобразява с нормативната база. Затова аз лично ще продължавам да следя, както и господин Вигенин за преформатирането на тези текстове и мисля, че тук трябва да се търси съдействие от всички и лобизъм от всички останали политически сили.

Катя Георгиева се ангажира като кмет да не допуска в общинските детски и учебни заведения брошури за ранно сексуално възпитание и рекламиране на телефони за връзка с неправителствени организации, които се опитват да приватизират грижата за децата.

Протестиращите родители разясниха каква е била целта им.

0017 00,47 – 1,05 Нашата идея беше да информираме хората. Ямбол го знае, който е искал да научи, го знае. Раздали сме 10-15 хиляди листовки тука в града, информационни кампании, подписки, протести, какво ли не. Вие знаете почти всичко, което сме направили. Ние от Ямбол сме си свършили работата.

Родителите ще продължат да отстояват исканията си за отлагане или промяна на законовите разпоредби, застрашаващи децата. Те изразиха надежда, че ще имат съмишленици в лицето на Катя Георгиева като кандидат за кмет на Ямбол и на съветниците на “БСП за България“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление