Местни избори 2019: Здравко Златаров, АБВ – Тунджа: Ще работим за запазване на училищата и осигуряване на здравна помощ във всяко село на общината

Здравко Златаров, водача на листата на ПП АБВ за общински съветници в Община Тунджа, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ 

Водещ:  Г-н Златаров, Вие сте председател но Общинския съвет на ПП АБВ в Тунджа, зам.-председател на ОбС – Тунджа, член сте и на Националния съвет на ПП АБВ. Надявам се, че не пропускам нещо важно от биографията Ви на политик. Какви са проблемите, които според вас са на дневен ред в Община Тунджа? 
Здравко Златаров:  Един от приоритетите е запазването на образованието, културата и училищата, защото знаем, че когато се закрива едно училище или детска градина, вече се измества фокусът на развитие на самото село. Трудна и непосилна е задачата на родителите непрекъснато да водят децата си в други населени места, така постепенно самото село се обезлюдява. 
Другите приоритети са сигурността и спокойствието на жителите на всички 44 села на територията на общината. Има механизми, с които да постигнем по-спокоен живот на хората и съм убеден, че ефектът от тях ще бъде усетен съвсем скоро. 
Друг основен приоритет, който сме си поставили, е възраждане на българското село. Това е важна задача заради демографската криза. Не на последно място възраждане на земеделието и животновъдството – отрасли, които са дълбоко свързани с хората от малките населени места. Отрасли, които ще осигурят работни места и ще върнат младите хора назад към корените им. Именно в българското село са корените на традициите на нашата държава. Затрием ли българското село, оставаме без корен. Ние знаем, че дърво без корен не може да живее. Така е и с нашата държава – без българско село ще загине нацията ни. 
Водещ:  Предполагам, че тези дни имате много срещи с избиратели, жителите на отделните селища в общината. Какви проблеми най-често споделят те? 
Здравко Златаров:  Основният проблем, който споделят, е обезлюдяването на селата. Средната възраст на жителите става все по-голяма. Възрастните хора са все повече, а за тях трябва и качествено здравно обслужване. В някои населени места фелдшерите обикалят по 4-5 населени места, което лишава жителите от здравеопазване в определени дни. Ще търсим варианти, за да можем да направим граждански фонд, да направим така, че лекарите или фелдшерите да имат приемни дни във всяко населено място. Хората да не заплащат такси, да ги поема самата община. Лекарите да знаят къде са пациентите и пациентите да знаят къде са лекарите. 
Водещ:  На няколко пъти споменавате в разговора проблема, свързан с демографската криза. От това, което ни казахте, разбирам, че ако във всяко село има осигурено училище и лекарска помощ, това е нещото, което в голяма степен би решило проблема с демографската криза. Така ли е? 
Здравко Златаров:  Така е, напълно сте права в този аспект. Ние работим за запазване на българските традиции. Както знаете, българските граждани, особено по селата, са хора, които спазват традициите. Читалищата продължават с възрожденски плам да ги съхраняват от поколение на поколение. Същевременно самодейните фолклорни състави продължават тези традиции. Целта ни е именно чрез сигурността и осигуряването на работна ръка да върнем младите в селата. 
Водещ:  Акцентирате върху традициите, културата, потенциала, който имат читалищата. Това означава ли, че този потенциал би могъл да се развива в посока развитие на туризма? 
Здравко Златаров:  Разбира се. Една от стъпките за реализация на тази визия е превръщането на Община Тунджа в притегателен център за селски туризъм. На територията на нашата община има много природни забележителности, които биха привлекли туристи. Една от тях е местността Батаджик, която се слави с чист и здравословен въздух. Бихме могли да насочим усилията си към намиране на добри инвеститори, които да превърнат мястото в популярен и търсен балнеосанаториум. Също така и село Кабиле е една от атрактивните туристически дестинации, която все още не е развита докрай. Има начини да се популяризира нашият исторически регион. 
Водещ:  Доколкото знам, вие сте добре познат в спортните среди и по-специално в сферата на баскетбола. Виждате ли възможност за развитие на спорта в общината? 
Здравко Златаров:  Спортът има основно място. Както се казва: здрав дух, здраво тяло. Спортът е неизменна част от същността на всеки един млад и здрав мъж и жена. Спорът дава тонус на нашето тяло, спортът е здраве. В Община Тунджа имаме много добра школа по бокс. Ще подобрим отношението към футбола в населените места. Спорът е основен приоритет в нашата кампания в Община Тунджа. 
Водещ:  Какво ще спечелят избирателите, ако на 27 октомври гласуват за вас? 
Здравко Златаров:  Ако гласуват за нас, ще спечелят подкрепа, с която искаме да върнем човешкото достойнство, искаме чрез техните идеи да допринесем за благото на нашата община. Ние от АБВ винаги сме зачитали човешкото достойнство и сме за една почтена кампания, в която краен победител да бъдат жителите на нашата община, избирайки своите достойни представители в местната власт. 
Водещ:  Готови ли сте да застанете с открито лице и да поемете отговорност? Знаем, че хората са се наслушали на обещания. След изборите ще имате ли куража и силата да изпълните обещанията си? 
Здравко Златаров:  Разбира се. Винаги съм държал на името си. Както знаете, доверието е много крехка величина. Авторитетът се изгражда много бавно и много бързо се разрушава. Всички ние сме се наслушали на празни обещания и илюзии. Само лозунги и празни приказки не стигат. Затова заставам открито пред всички жители на Община Тунджа. Вярвам, че идеите, които имам, ще бъдат реализирани и наистина нямам намерение да се крия от избирателите. На тяхно разположение ще съм, както се казва, 24 часа в денонощието. 
Водещ:  Как определяте предизборната кампания? Остава ли в рамките на допустимия тон? 
Здравко Златаров:  Ние то АБВ държим на толерантността. Винаги казваме, че всеки предишен кмет и общински съветник е допринесъл в някаква степен за благоденствието на жителите на тази община. Ние искаме да надграждаме, а не да клеветим опонентите. Нека хората сами преценят кое е правилно, кое е добро от нашата платформа и идеите, които смятаме да реализираме на територията на Община Тунджа. Самите жители са барометър, защото те живеят в тази община и знаят най-добре кое е доброто и кое не е за самата община. 
Водещ:  Имате намерение да стъпите върху добрите неща, които са постигнати, и да водите диалог с останалите политически сили, за да реализирате идеите си. Кое е най-важното, което искате да кажете на избирателите преди 27 октомври. 
Здравко Златаров:  На 27 октомври очакваме и разчитаме на тяхната подкрепа, за да имаме времето и ресурса да реализираме идеите във всяко едно от селата на Община Тунджа. Както споменах, ние от АБВ сме за една почтена кампания. Кампания, в която крайните победители да бъдат жителите на общината, избирайки своите представители в местната власт. И ако наистина имаме този вот на доверие от тяхна страна, нека да гласуват с бюлетина №14 на 27 октомври.

Росица Ангелова  
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление