Местни избори 2019: Евродепутатът Иво Христов: Катя Георгиева е печелила важни битки за Ямбол

Катя Георгиева е рядко достоен кандидат за кмет на Ямбол, защото вече е  печелила важни битки за своя град, заяви на среща в Ямбол евродепутатът Иво Христов. Той припомни, че като председател на групата съветници на БСП, заедно с колегите си тя е предотвратила община Ямбол да задлъжнее с над 17 млн. лв. – заемът, който щеше да загроби бъдещето на Ямбол за 10 години напред, да сложи кръст на всякакви социални проекти и да обрече града на обезлюдяване. Ямбол се нуждае от коренна и бърза промяна, както цялата държава, каза още Иво Христов и допълни, че е нужен добър стопанин на града след години на глухо за гражданите управление, защото ямболският кмет се е прославил, че няма приемен ден три мандата. „Вярвам, че жителите на Ямбол, които са хора на здравия разум, не биха се подвели този път и ще гласуват за промяната, тъй като имат ясна заявка и доказана воля в лицето на Катя Георгиева“, коментира евродепутатът. Той припомни, че има едно правило – когато искаш някой да свърши работата, намираш жена. В Ямбол има 8 кандидати за кмет мъже и една жена, която вече има големи заслуги към града и затова вярва, че гражданите ще я подкрепят. „Сега е моментът Ямбол да се мобилизира и да си даде перспектива за следващите години. Ние трябва да осъзнаем силата на колективното действие, допълни той и разясни, че в последните години ни се е втълпявало, че спасяването поединично е верният ход и целият преход мина под този знак. „Трябва да осмислим този наш провал, защото преходът е провал, щом сме се стопили с 2 млн. души и да осъзнаем силата на колективното действие, а изборите са точно място за колективно действие.

Иво Христов припомни и думите си по време на евроизборите, че трябва да гласуваме, тъй като тези избори може да се окажат последните, но хората не излязоха масово на европейските избори, а Борисов прие това като индулгенция за своето управление. По този начин все едно е била изтрита цялата порочна сметка с къщите за гости, с домашните асансьори на Цветанов, с всички тези скандали, които се застъпват един с друг в продължение на месеци, обясни той и припомни, че за няколко седмици след изборите властта отмени машинното гласуване, така че да няма обективно броене на гласовете и лиши партиите от финансиране, така че да обрече опозицията на бавно угасване. Това обаче не касае партиите от властта, тъй като те се хранят от самата власт. По този начин беше направена масивна стъпка към окончателното ликвидиране на българската демокрация, изрази мнение евродепутатът . Според него местните избори са последният поправителен изпит. Той изрази надежда поне този път гражданите да осъзнаят, че не бива да разпиляват трудно постигнати за 30 г. демократични права, поради нехайство, униние и загуба на смисъл. Винаги има смисъл, беше категоричен Иво Христов. „Ако българите са прекалено скептични да харесат някого, винаги могат да определят кой е най-вредният“, каза евродепутатът и продължи в разсъжденията си: „Изборите не изискват проява на характер, ако човек протестира, той рискува прехраната или сигурността си. Изборите изискват просто да се отиде до урната и да се пусне бюлетина. Ако и това усилие не сме в състояние да направим, ако и тази преценка не можем да направим кой разорява България, кой натиска бизнеса, кой плаши гражданите, кой купува вот. Ако и това не можем да направим ние просто не заслужаваме демокрацията, която имахме и която постепенно оставаме да си отиде“.
Присъстващите в Синия салон граждани на Ямбол му зададоха различни въпроси, а кандидатът за общински съветник Мариета Сивкова му връчи сигнал от Движение с екологична насоченост за регионалното депо  с молба да я предаде в централата на ОЛАФ, защото в България нито една служба не им обръща внимание.

На въпрос от залата за среден европейски праг на бедността Иво Христов отговори, че той няма да ни направи по-богати, ще станем по-богати, ако извършим политическа промяна, ако се борим за справедливост, да си отстояваме правата, ако вкараме икономиката в законова рамка, в каквато тя сега не е.

В края на срещата кандидатът за кмет Катя Георгиева призова хората да бъдат активни, за да могат да организират успеха на 27 октомври с бюлетина номер 56.

Купуването и продаването на гласове е престъпление