Лятно безопасно шофиране

СКОРОСТ

– ВИНАГИ съобразявай скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.

– ПРЕДВИЖДАЙ внезапната поява на човек, животно или изхвърлен предмет на платното за движение.

– Намали скоростта макар и само с 10 км/ч. – така многократно ще намалее вероятността от катастрофа.

– НЕ СЕ УВЛИЧАЙ по рисковите водачи, които те изпреварват и се движат с превишена скорост.

– НЕ СИ ОПРЕДЕЛЯЙ предварително точен час на пристигане и не насрочвай срещи, защото евентуалното забавяне ще те притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.

– НЕ СЕ АФЕКТИРАЙ/НЕРВИРАЙ. когато колоната автомобили се движи бавно. ВИНАГИ има обективна причина за това. Афектът може само да навреди. ПОМНИ, че най- безопасно е да се движиш със скоростта на колоната.

Когато ШОФИРАШ ПО ТЪМНО при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявай скоростта дотолкова, че да ти осигурява възможност за спиране в осветения участък пред твоя автомобил. Така ще реагираш успешно, ако забележиш съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако те заслепяват насрещни светлини, намали още скоростта.

В НАСЕЛЕНО МЯСТО при преминаване:

  • през оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца,
  • покрай паркирани автомобили,
  • покрай паркове и градинки,
  • покрай спирки на обществения транспорт,
  • при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.

НАМАЛЯВАЙ скоростта до минимум, за да успееш да реагираш и предотвратиш

злополука при внезапно поява на опасност на пътя.

  • При по-висока скорост си осигури ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ от автомобила пред теб. Малката дистанция те приближава до удар при рязко спиране, напряга те и увеличава агресивността.
  • Когато возиш деца, НАМАЛИ значително средната СКОРОСТ, увеличи дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози деге в скута на възрастен на предната седалка.

ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТА ТА ЗА НА СРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ И СПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

– Винаги поддържай такава ДИСТАНЦИЯ, която да позволи на изпреварващ те автомобил да заеме място пред твоя.

– Предприемай ИЗПРЕВАРВАНЕ само при пълна сигурност, че може да завършиш маневрата без опасност от сблъсък с насрещен автомобил. Недопустимо е да започнеш такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движи стриктно в своята лента за движение, без да „сечеш” завоите и да навлизаш в насрещното движение.

– При изпреварване НЕ ЗАВИВАЙ РЯЗКО и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил – така лесно може да загубиш контрол: да се преобърнеш или да навлезеш отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.

– Когато се движиш по един и същи маршрут със свои близки и приятели, не се стреми да сте “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това ще те принуди да изпреварваш рисково, за да не се откъснеш от групата. По-добре си ОПРЕДЕЛЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО място край пътя, където да спрете и да се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката. Тя във всеки момент е различна за отделните водачи.

– Не се настройвай агресивно и отмъстително към другите на пътя. НЕ ТЪРСИ „РЕВАНШ”, КОГАТО ТЕ ИЗПРЕВАРЯТ.

– Съобразявай се с ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започни маневрата само когато имаш достатъчна видимост напред, без насрещно движение.

– На автомагистрала ПРИ ИЗПРЕВАРВАНЕ бъди възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще те застигнат за броени секунди.

 –  Най-често причината ЗА ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО при преминаване през кръстовища Е НЕВНИМАНИЕ, РАЗСЕЯНОСТ или ПРИБЪРЗАНО ВЗЕТО РЕШЕНИЕ

– Когато пресичаш кръстовище със светофарна уредба, НЕ НАВЛИЗАЙ ПРИ ЖЪЛТ СИГНАЛ НА СВЕТОФАРА. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с жълт сигнал.

– При потегляне, след като е светнал зеленият сигнал, ОЩЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОГЛЕДАЙТЕ дали не преминават автомобили на червено.

– Оглеждай се за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяй, че когато си ЗАМИСЛЕН И РАЗСЕЯН, МОЖЕ ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖИШ приближаващ автомобил по пътя с предимство.

– Бъди особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

ШОФИРАНЕ НА ТРЕЗВО И С КОНЦЕНТРИРАНО ВНИМАНИЕ

НЕ ПОТЕГЛЯЙ НА ПЪТ:

  • ако си преуморен или
  • ако си спал малко напоследък;
  • непосредствено след обилно ядене – ще те споходи опасна сънливост.

При преумора ОТ ЛЯТНАТА ЖЕГА СПИРАЙ ПО-ЧЕСТО за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.

ДЪЛГИЯ МАРШРУТ до летния курорт и обратно е по-добре да изминеш, след като си се наспал добре и потеглиш в ранните сутрешни часове. Така ще бъдеш възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

  • Малките дози АЛКОХОЛ съвсем не са безопасни. Макар да ги смяташ за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват различни реакции при различните хора, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.
  • Ако подозираш, че ще се изкушиш в компанията и ще пийнеш алкохол, ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСИГУРИ ШОФЬОР, който да остане трезвен до края на вечерта и да те вози. Дай автомобилните ключове на съпругата или определения да шофира още преди да си употребил алкохол.

ПРАВОСПОСОБНОСТ


– Като родител бъди безкомпромисен и НЕ РАЗРЕШАВАН УПРАВЛЕНИЕТО нито пък предоставяй мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория. Много родители са загубили синове и дъщери заради това, че не са се намесили навреме.

– Ако имаш информация и си свидетел в твоя квартал НА УПРАВЛЕНИЕ ОТ

НЕПРАВОСПОСОБНИ, сигнализирай в най-близкото управление на МВР.

– Направи всичко необходимо и възможно, за да НЕ ДОПУСНЕШ управление от НЕПРАВОСПОСОБЕН ИЛИ УПОТРЕБИЛ АЛКОХОЛ, дори с риск да влезеш в конфликт. Потърси съдействие от полицията. С това ще предотвратиш катастрофа и ще спасиш хора.

ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДПАЗНА КАСКА, КОЛАН И СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА!!!

При попадане в пътен инцидент позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.

 

Отдел „Пътна полиция” Главна дирекция „Национална полиция”