„Кукериада“ – празник на една съхранена традиция

Готова е  селекцията на групите за Националния кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“. Това ще бъде най-мащабното участие на маскарадни групи от община „Тунджа“. Ще се изявят всички 14 кукерски групи от общината и равен брой такива от страната, които са специално поканени за участие в празника. Селекцията на групите от страната е дело на професорите – фолклористи Георг Краев и Николай Ников, като основният принцип при подбора им е представянето на максимално съхранена във времето обредност.

„Кукериада“ ще се превърне в истински празник на съхранената кукерска традиция в община „Тунджа“ и нейните най-характерни и автентични форми от всички краища на България, в които тя е жива и се пази.

„Кукериада“ е празник на българското, на корените, на родолюбието на приемствеността между поколенията. Това ще бъде най-мащабният кукерски празник, който ще има своите проекции и сцени в 15 села от община Тунджа. Над 1000 кукера от 28 населени места на страната, 10 детски кукерски групи и над 200 деца ще пресъздадат тази съхранена традиция. Повече от 50 участника ще мерят сили и ще се представят в „Панаира на траханата и кукерската трапеза“ и в изложението „Кукерът и занаятите“. На 23 февруари дванадесет населени места от общината ще бъдат едновременно домакини на кукерските игри на местни и гостуващи групи, което превръща община „Тунджа“ в уникална, най-голяма кукерска сцена, а „Кукериада“ в празник, който създава приятелства и положителни емоции на основата на българските корени и приемствеността. Откриването на „Кукериада“ и конкурсната част на празника ще се състоят на центъра на село Чарган. Празникът „Деца играят на кукери ще се проведе“ в село Кабиле. Домакини на кукерските празници с участието на местни и гостуващи групи от страната ще бъдат още селата Маломир, Челник, Победа, Калчево, Хаджидимитрово, Дражево, Кабиле, Козарево, Стара река, Веселиново, Могила. В тях ще гостуват кукерските групи от Зимница, община Стралджа; Пъдарево, община Котел; Христо Даново, община Карлово; Отец Паисиево, община Калояново; Калипетрово, област Силистра; Тъжа и Търничени, община Павел Баня; гр. Стралджа; Мирково, област София; Бояново и Кирилово, община Елхово.

„Кукериада“ ще бъде форум и на една възродена в община „Тунджа“ традиция- обичая Джамал /Камила/, който ще бъде представен от 6 групи във втория празничен ден на центъра на село Генерал Инзово.

„Кукериада“ ще бъде неповторима емоция, която си заслужава да преживеете!

Националният кукерски празник „Кукериада- Тунджа, долината на кукерите“ се провежда под патронажа и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.