Тунджанци почетоха Свети Трифон – покровителя на лозята и виното

По стара традиция и тази година празникът Трифон Зарезан беше съпроводен от зарязване на лозя, дегустации на вина с конкурсен характер, музика и забавления в почти всички населени места в община „Тунджа“.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, заместник-кметовете Станчо Ставрев и Георги Чалъков взеха участие в първия Празник на виното в село Меден кладенец.

Кметът на общината поздрави всички лозари, като им  пожела здраве и берекет, и все така да създават едни от най-пивките вина в България. Той връчи и отличията за най – добро вино. Конкурсът се организира за първи път в селото, но жителите имат намерение той да се превърне в традиция.

Отец Жельо отслужи молебен за здраве и благоденствие, а жените от певческата група на с. Меден кладенец и оркестър „Преслав“ изпълниха кратка програма. След празника кметът на село Меден кладенец Мария Димитрова, заместник – кметът Георги Чалъков и инж. Стоян Проданов – народен представител в 40 НС извършиха ритуалното зарязване в лозовите масиви на фирма „Вила Меден“ ЕООД.

Секретарят на община „Тунджа” Андон Кръстев бе гост на празника, организиран от Винарна изба „Марвин” ООД на лозовите масиви край село Хаджидимитрово, в който по вече утвърдена традиция участват и самодейците от местното читалище.

Гости на празника на лозарите в село Овчи кладенец, организиран от кметството в селото и народно читалище „Мисъл – 1931”, бяха общинският съветник от ОбС-Тунджа Живко Желев, директорът на дирекция „Други дейности по икономиката“ Татяна Стоева и началникът на отдел „Стопанска политика и общинска собственост“ Мария Попова. Гостите и кметът на селото Динко Динев зарязаха лоза и пожелаха здраве и берекет на лозарите и винопроизводителите от цялата община. Самодейците при местното читалище зарадваха всички присъстващи със своите изпълнения.

За поредна година жителите на село Гълъбинци отбелязаха така тържествено и масово празника Трифон Зарезан. По стара българска традиция се извърши ритуала „зарязване“ придружено с пожелания за здраве и берекет на всички стопани през 2018 г.

Гости на празника бяха възрастните хора от пенсионерския клуб на с. Езеро, община Нова Загора. Проливният дъжд не отказа присъстващите, които с много настроение продължиха празника с песни и хора в клуба на пенсионера.

По отколешна традиция в село Бояджик също почетоха празника, благославяйки плодородието на земята и упорития човешки труд.

Въпреки дъжда, кметът на селото Елена Маджарова извърши ритуала по зарязване на лозата и поздрави присъстващите, пожелавайки им здраве и берекет.

Празникът продължи в местното читалище, където жителите на селото донесоха своите ароматни и пенливи домашни вина и люти ракии, за да вдигнат наздравица за спорна и плодородна година.

В село Миладиновци също почетоха Свети Трифон – покровителя на лозята и виното. Кметът на селото Димитър Димитров извърши ритуалното зарязване на лозата, поливане с вино и разчупване на обредния хляб в дома на Златка и Георги Георгиеви. Той отправи пожелания да е богата и плодородна настоящата година, за да са пълни наесен с вино бъчвите.

Празник в чест на Свети Трифон организираха и жителите на село Ханово. Те си избраха най-добрия и работливия жител на селото, който да бъде коронясан с тежката царска корона.

73-годишният Коста Димитров, заедно със своята съпруга Диана, посрещнаха гостите в своят дом, за да отбележат празника на винаря и лозаря.

По традиция, новоизбраният цар на виното изпълни всички полагащи се според обичая ритуали. Той разрови пръстта около лозата, поля я, „захрани“ с погача корените й и прекади. Домакинът заряза лозите и благослови за благодат и берекет, а от пръчките сви царски венец.

Празникът в чест на новият цар на виното на село Ханово, продължи с песни и танци в дъждовния ден.

По стара традиция жители и гости на с. Голям Манастир отпразнуваха Деня на лозаря – Трифон Зарезан. С много настроение участниците в празника се отправиха към лозовите масиви, където обредно зарязаха лозите и ги поляха с вино с пожелание за добър берекет.

Гост на празника беше Антон Панев – началник на отдел към дирекция  „Други дейности по икономиката“. Празникът продължи в залата на читалището, където поздрави към производители, домакини и гости поднесе кметът на селото Славчо Андонов.

На празника се проведоха конкурси в категорията за най-добри домашни червени и бели вина, както и за най-добра домашна ракия. Участниците в празника си пожелаха здрава и плодородна година, като за пореден път доказаха, че пазят традициите живи. Празникът продължи с много настроение.

За поредна година в Дражево празнуваха Трифон Зарезан. Празника премина под мотото „Вкусно винско и свинско в с. Дражево” и се организира от народно читалище „Прогрес – 1936” и пенсионерския клуб. Празникът продължи с конкурс за най-добро вино и ракия. Имаше вкусни мезета и гозби, приготвени с много любов от дражевци.

Празникът на виното – Трифон Зарезан, по традиция беше отбелязан подобаващо в центъра на село Кукорево. Организатори на събитието бяха Кметство с. Кукорево и Народно читалище „Виделина – 1928”. Приветствие към присъстващите отправи секретарят на читалището.

Въпреки лошото време, по стар народен обичай с бъклица вино и сладка пита, на фона на звучни български народни песни и хора присъстващите направиха традиционното ритуално зарязване на лозичката в центъра на селото. Всички си пожелаха здраве и благополучие и пълни бъчви с руйно, червено вино.

Празникът беше отбелязан, както повеляват традициите и в село Межда. Жителите на селото си избраха тазгодишния „Цар на виното“ – Васил Василев.

Както старата българска традиция повелява, той извърши обичая „зарязване“, прикадяване на тамян и поливане с вино на лозата, както и поднасяне на обреден хляб. Новоизбраният цар извърши ритуалното зарязване с пожелания за здраве, берекет, благоденствие и късмет на всички стопани.

Празникът беше традиционно отбелязан и в селата Дряново и Коневец.

Трифон Зарезан е един от най-обичаните и почитани празници. Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с голяма пищност.

На Трифон Зарезан навсякъде млади и стари не пропускат да се почерпят с хубаво вино и да си пожелаят здраве и благоденствие. От стари времена наздравиците са задължително съпътствани с неизменната благословия: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“