Катя Георгиева: Председателят на Общински съвет не спази закона

Скандално е, че председателят на Общински съвет – Ямбол не е намерил морално основание да уведоми председателя на Инициативния комитет за всичко, което се случва до този момент  с подписката за иницииране на местен референдум за дълга. Така коментира Катя Георгиева думите на Красимир Стойчев, че досега като председател на Инициативния комитет не е уведомен за резултатите от проверката на ГРАО на внесената подписка и те не са поканени на заседанието на Общинския съвет, на което ще се гласува дали да се проведе местният референдум. Според него е недопустимо и неморално Общински съвет да вземе решение без присъствието на Инициативния комитет.
Става въпрос за една много сериозна гражданска инициатива, една много сериозна гражданска енергия и то в най-студените месеци на годината, каза още Катя Георгиева и подчерта, че всички членове на инициативния комитет и доброволци са положили максимални усилия да запознаят нашите съграждани с намерението на кмета Георги Славов за поемането на огромен и дългосрочен дълг от 9 млн. евро.
Тя припомни, че в подписката са се включили близо 10 000 ямболски граждани, но те са отстранили от списъците непълните имена, ЕГН-та и адреси и затова са внесли само 7627 подписа. Информацията от ГРАО е, че коректните подписи от тях са 6456, а некоректните записи са 1171. Най-многобройни от тях – 812, са лицата с грешен ЕГН. За да стане задължителен местният референдум са необходими още 484 подписа.
Катя Георгиева припомни още, че според чл. 29 ал. 3 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление председателят на Общински съвет би следвало да им даде едномесечен срок, в който Инициативният комитет да положи усилия да отстрани тези несъответствия, но това не е направено.
Тя благодари на всички ямболски граждани, които са се спрели при тях на шатрите и са показали загриженост и обич към Ямбол и са поискали да научат и сегашното, и бъдещите управления, че трябва да се управлява в диалог с местната общност. Специални благодарности тя изказа на онези 6456 ямболски граждани, които са проявили смелост и са положили вярно личните си данни в подписката.
Катя Георгиева припомни, че са направени опити гражданската им инициатива да бъде скандализирана, като е подаден сигнал от кмета до прокуратурата, но държавното обвинение е отказало да извърши проверка, защото няма данни за нарушение.
От Инициативния комитет подчертаха, че ще обжалват решението на Общински съвет, ако той откаже провеждане на местния референдум. Те призоваха гражданите, участвали в подписката, да присъстват на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 29 март в 9 часа.