Катя Георгиева: Лекуват лекарите, а не сградата

Ще имаме ли нова болница в Ямбол до година и половина? Това е основният въпрос, който си задавам, след като Бойко Борисов предизборно успя да надмогне своето отношение към кмета на Ямбол и пристигна на посещение в града. Той оповести благата вест, че „дава 27 млн. лв. и нито стотинка повече за довършването на новата болница”. Няма да се спирам на въпроса, че се тръгна от 7,5 млн.лв. в началото, мина се през 10-12 млн.лв., за да сестигне до фанфарно обявените 27 милиона.

Смущава ме само факта, че казаното се разминава с говоренето досега. Всички в хор повтаряха, че първо ще се проектира – проектирането продължи една година; след това ще се проведе обществена поръчка за изпълнител на ремонта, за да е ясна цената – тя още не е обявена; ще се пуска едва днес, но за да не се изтърве предизборният ефект на новината Бойко Борисов побърза да оповести колко пари ще даде, нищо че не е ясно до каква оферта ще се стигне.

Мисля си, че съществен принос за това бързане има и първомайският митинг на БСП, защото от трибуната Корнелия Нинова изрече думите, които произведоха по-голям ефект от всички настоявания пред министър-председателя от кметове и депутати от различни политически сили. Тя каза: „Семействата на болни в Ямбол ги качват на ръце до третия етаж на болницата, но Цветанов го качва личен асансьор директно в лъскавия му хол“ и това вероятно е впечатлило повече Бойко Борисов, щом го спомена в Ямбол и заяви, че е недопустимо.

Обещават, че до година и половина новата болница ще бъде завършена, но дали това ще е случи? Ако бъде обявена днес обществената поръчка, сроковете за подписване на договор ще текат с месеци, а ако има обжалване, съвсем няма да е ясен крайният срок на ремонта.

Но не това е най-важното – важни са медицинските специалисти, защото те лекуват, а не сградата на болницата.  От съществено значение е в какви условия ще работят медиците и ние от БСП също толкова много искаме и подкрепяме тази болница да бъде довършена, за да има възможност Ямбол да подобри значително качеството на здравеопазването. Но е важно и ние в Ямбол – болница и местна власт, да действаме в една посока, за да привличаме млади хора и да ги задържаме, защото за всички ни е ясна тенденцията. Липсват много специалисти и проблемът в родилното е само първият алармиращ сигнал. Още в много отделения специалистите са на ръба и това застрашава съществуването им. Местната власт има реални  възможности за подкрепа – общински стипендии за студенти и специализанти, преференциално предоставяне на общински жилища. Необходимо е отношение към младите хора, избрали специалности, свързани със здравната грижа. БСП насърчава такава подкрепа, за да покажем всички другото лице на местната политика и да превърнем Общинския съвет в място, където се защитават единствено интересите на ямболци.

Сградата е първата и много важна крачка към решаването на този проблем, но не бива да пренебрегваме и медиците, защото най-важен е човешкият капитал. В това се проявява в най-висока степен и мъдростта на една местна власт.