Катя Георгиева: ГЕРБ призна БСП като единствената алтернатива в Ямбол

Последната сесия на Общински съвет –Ямбол се превърна не в дебат за провеждане на местен референдум за дълга от 9 милиона евро, а в опит за дискредитиране на БСП в Ямбол и на мен лично като общински председател на партията.

Кметът на ГЕРБ и неговите общински съветници положиха усилия да омаловажат внесената от Инициативен комитет подписка за провеждане на местен референдум, която беше подкрепена легитимно от 6456 граждани, твърдейки че била партийна инициатива. Те не успяха да приемат факта, че хиляди граждани на Ямбол искат да бъдат питани дали да се тегли този дълг. Безцеремонно се опитаха да смачкат и обезличат автентичната гражданска енергия с нелепите твърдения, че сме подвели хората и сме ги манипулирали. Те ни обвиняват в манипулация, но всъщност изопачават фактите с твърдението, че в пълно съзнание, че нарушаваме закона, сме събирали подписи. Припомням, че подписката започна на 1 декември 2018 г. и към този момент имаше само заявено намерение за теглене на дълг и едно опорочено обществено обсъждане. В края на декември Общински съвет взе решение за емитиране на облигационен заем, а на 31 януари 2019 г. беше приет бюджетът, част от който стана дългът. Т. е. обявената два месеца преди приемането на бюджета подписка не може да бъде незаконосъобразна.

Категорично не приемам и твърденията, че Инициативният комитет и ние от БСПсме против развитието на града. Не, ние искаме Ямбол да се развива, но не искаме да товарим гражданите с огромен заем без тяхното съгласие. От самото начало, когато кметът на ГЕРБ още през 2017 г. заяви намерението си за този облигационен дълг, ние искаме да се проведе референдум, за да могат хората да изразят позицията си дали искат да се тегли заемът, който с лихвите ще стигне близо 21 млн. лв.

Възразявам и срещу твърденията, че партийната политикана БСП е срещу града, защото тя е последователна и е в защита на гражданите и правото им пряко да участват в местното самоуправление. Видно е, че кметът не бърза да изтегли този облигационен заем, защото при две взети решения на Общински съвет, едното от които още от 2017 г., той можеше спокойно да го направи, ако иска. Явно има нещо друго, което го бави, или го спира, но не и нашите действия, които използва за оправдание.

Непремерените изказвания и обиди към БСП присъстваха в почти всяка позиция на сесията, въпреки че от самото начало кметът припомни, че трибуната на Общински съвет е най-високото място за изразяване в община Ямбол. Квалификациите и твърденията, че подписката е сценарий, че е пошла, че нашите доброволци са диваци, че сме подложили на терор гражданите, че сме ги подвели и манипулирали, не само не отговарят на истината, но са и признак на безсилие и несигурност. Ако ГЕРБ бяха толкова уверени в правотата си, нямаше да прибягнат до такива внушения и обиди.

От изказванията и поведението на сесията на областния лидер на ГЕРБ и общинските му съветници прозираше най-вече страх. По този начин те легитимираха БСП като единствената алтернатива на тяхната политика в Ямбол. И признавам…в това те са прави.