Изложба на кукерски маски „Вдъхновени от кукерите“

 

            „Вдъхновени от кукерите“ е пленер за млади творци в рамките, на който бяха изработени 14 приложни мобилни пана-кукерски маски, всяко от тях в вдъхновено от кукерската традиция на конкретно населено място със съхранена кукерска традиция в община „Тунджа“ и едно пано за град Ямбол. Пленерът се проведе в рамките на XXII-то издание на маскараден фестивал „Кукерландия“.

            Всяко от селата подбра конкретната характерна маска, която представя традицията му, а наред със необходимите материали за изработката , местната общност може да дари  текстилни тъкани с местни специфики – шевици и др., които да бъдат вложени в изработката на маската на съответното село. Изработените пана-маски ще бъдат експонирани на 13 и 14 март 2021 г. в изложба на открито в центъра на село Кабиле- едно от селата с традиции в провеждането на кукерски игри.

            Пленерът се проведе от четирима млади творци Руслан Русев, Гергана Чакмакова, познатите като SuperGteam- Николай Димитров и Даниел Дубаров

Руслан Русев – скулптор. През 2005 г. завършва Национална Художествена Академия – гр. София. След завършването си работи самостоятелно на свободна практика. През 2009 г. започва съвместна работа с Гергана Чакмакова. Заедно имат много проекти, част от които са: Голяма кукерска маска, изработена за общ. Тунджа през 2019 г., която става символ на „Кукериада“ ; „Ябълката на Нютон“, която е позиционирана в с. Козарево; „Олаф“ и „Пингвините от Мадагаскар“, които бяха част от коледната украса на общ. Ямбол и др.

Николай Димитров и Даниел Дубаров са възпитаници на националното художествено училище за приложни изкуства в Сливен. Там реализират първите си проекти заедно. От 2010 г. започват да работят под името SuperGteam, което идва от термина „супер графика“. Това е направление в изкуството, при което са характерни големи изображения с живи цветове, обикновено в геометрични форми, нарисувани върху стени или друга архитектурна среда. Последните няколко години реализират с идеята и подкрепата на община „Тунджа“ различни проекти- няколко стенописа, които целят да популяризират фестивала „Кукерландия“ и кукерските традиции като цяло; фасадни рисунки по сгради на кметства и образователни институции; пленер за творци на името на „Джон Попов“ и др.