Зрелищни двубои на войни от миналото събраха хиляди на античния „Кабиле“ край Ямбол

Тракийският и античният град „Кабиле“ край Ямбол се превърна в истински портал на времето, пренасяйки гостите си в далечните времена на траки, готи, римляни, даки, илири и в средновековната епоха. Днес и утре археологическият резерват е арена на VІІІ Панаир на туристическите забавления и анимации, привличайки хиляди посетители със зрелищни атракции. Гладиаторски двубои, сблъсъци между различни войни от миналото са най-очакваните от публиката. Участниците представят бойни умения, облекло, въоръжение, бит и вярвания на древни народи и племена. Сред атракциите са още пресъздаване на римската игра с топка Харпастум, стрелба с лък, конна езда, пазар на роби, демонстрации на антични танци и специалитети от кухнята на древните. Панаирът се допълва с пъстро тържище и тематични анимации за деца, занаятчийски работилници, мелене на зърно, грънчарство, тъкане на стан и много други.

Във фестивала участват близо 200 възстановчици от клубове от страната и гости от Румъния и Хърватия. Домакините от Ямбол са представени от четири клуба: Cohors II Lucensium, Антична Тракия, Ludus Lupercalis и „Тонзос“, както и с балет „Кала“ към Общински детски комплекс. Сред гостуващите възстановчици са Ludus Thrax (гр. София), Побратимените тракийски племена, Проект Св. Лазар (гр. Пловдив), Стефан Попов, д-р Константин Колев, Mos Maiorum Ulpiae Serdicae (София), Ситалк (Пловдив), „Вълкашин“ (София), Asociația Culturala Tomis (гр. Констанца, Румъния), Dioklecijanova Legija (гр. Сплит, Хърватска) и др. Своя зона с атракции има и ямболският Музей на бойната слава.

Символичен домакин и „организатор“ на игрите е сенатора Антоний Део Аугустус, чийто образ е представен от актьора от Куклен театър – Ямбол Ангел Попов.

Снощи  беше една от кулминационните точки в програмата – пресъздаване на сблъсък между римляни и варвари, като в битката се включиха почти всички възстановчици.

Днес панаирът на туристическите забавления и анимации продължава с начало 10.00. Финалът на фестивала е в 13.00 часа.

Преди да „превземат“ античния „Кабиле“ персонажите от древността дефилираха вчера по централната улица на Ямбол и се представиха пред публиката по време на официалното откриване на игрите.

Събитието е част от програмата за празника на града. Основни организатори са община Ямбол и Регионалния исторически музей.