Енчо Керязов начело на смесен отбор, който ще представи Ямбол на Фестивал на драконовите лодки

Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в България, който гостува в Ямбол в началото на юни покани своите домакини да се включат в първия фестивал на драконовите лодки в страната. Фестивалът ще се проведе на 24 и 25 юни на Панчаревското езеро край София.

В отговор на поканата Община Ямбол сформира смесен отбор от дванадесет души, чийто капитан ще бъде заместник-кметът Енчо Керязов. Най-младият участник е на 18 години, а най-възрастният – на 52. Един от състезателите трябва да отмерва темпото с удари на тъпан.

Ямболският отбор е наречен „Драконът на Тунджа“.

На състезанието не се допускат участници под 14 години и над 65 години.

Всеки отбор трябва да е преминал през една или две тренировки и одобрение от треньор за допускане до състезание.

Най-разпространени са смесените отбори, които често имат по-високи резултати, защото не просто индивидуалната физическа сила и умения са важни. Основно е работата в екип, разбирателството и комуникацията в отбора.

Дуану или Фестивал на драконовите лодки е традиционен празник на повече от две хиляди години, произхождащ от Китай, който се отбелязва около лятното слънцестоене – на петия ден от петия месец според китайския календар. Познат е още като Джунсяо и се организира в чест на верността и благочестието.

В повечето по-големи градове в Европа и Северна Америка тези фестивали са вече установена традиция. Някои от най-добрите университети в света са приели състезанията с драконови лодки като академична спортна дисциплина.