Еврокомисарят по здравеопазване с важна информация за COVID сертификата и пътуванията

Много съм радостен за това, че еврокомисарят Стела Кириакиду пое ангажименти да ни помогне да организираме по-добре нашата здравна кампания и да постигнем по-добри резултати във ваксинационната кампания. Имаме поети конкретни ангажименти, които ще започнем следващата седмица. Говорихме за национален антираков план. Това заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг пред медиите след среща с еврокомисаря Стела Кириакиду.

Като конкретно съдействие от страна на еврокомисаря той посочи дизайна на кампании, с които да бъдат убедени хората да се ваксинират. Второто нещо е изчислението на колективния имунитет. Кацаров каза, че ще бъде използван опитът на други страни.

„Какъв по-силен стимул можеш да имаш да се ваксинираш от това, че предпазваш живота си?“, възкликна здравният министър.

„Много се радвам, че съм в България. Това е една от първите държави, които посещавам, за да мога да видя как върви планът с ваксинацията и да ги подкрепя. Искам да благодаря, че ми беше дадена възможност да посетя мобилен център за ваксинация. Ситуацията в ЕС показва, че има намаляване на броя на заразените. С увеличаването на ваксинацията имаме повод да бъдем оптимисти, но не можем да бъдем доволни. Много внимателно следим ситуацията с различните варианти. Знаем, че тези, които са ваксинирани, са защитени. В България са налични и четирите ваксини, одобрени от ЕМА. Ваксинирането спасява човешки живот, намалява хоспитализацията и ни позволява да се върнем към нова нормалност и да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си, за хората около нас и да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията“, каза Кириакиду.

Тя съобщи, че около 50% от гражданите на ЕС са получили първа доза. Еврокомисарят заяви, че дигиталният сертификат се базира на недискриминация. Той важи за тези, които са минали през целия ваксинационен цикъл, за тези, които са преболедували COVID-19 и за тези, които са си направили PCR тестове. Антигенните тестове все още се проучват и затова все още не са признати като част от електронния сертификат.

Кириакиду многократно изрази мнението, че възможността за пътуване минава през ваксинация: „Следваме научните изследвания, за да даваме надеждна информация“.

„Ако човек е бил болен и след това се е възстановил, той може да си извади сертификат и да пътува“, уточни тя.

novini.bg