Разширен състав обсъди мерките срещу чумата по свинете

????????????????????????????????????

Областна епизоотична комисия обсъди в разширен състав мерките и проблемите в област Ямбол по отношение на заболяването на свинете – африканска чума.

В работата на комисията се включи и д-р Илиян Костов от Центъра за определяне на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите.

„Ако не вземем и спазваме строги мерки, и не успеем да спрем заболяването рискуваме този поминък да спре за 10 години“, каза д-р Костов пред присъстващите. Начините за справяне със заболяването са разреждане на вируса чрез мярката ограничаване отглеждането на животни в „заден двор“ и повишена биосигурността в промишлените ферми, свързана с дезинфекция, чистота и клинични прегледи.

От пет общини в областта, три са готови с преброяването на домашните свине, очакват се резултатите от още две. По искане на МЗХГ в спешен порядък кметовете на населени места, съгласно техните задължения за ограничаване и ликвидиране болестите по животните, трябва да предоставят информация заверен списък на населени места, брой отглеждани животни в заден двор.

След извършване на още допълнителни уточнения между компетентните институции трябва да бъдат определени и посочени от общините терените за загробване на умрели или принудително убити свине. След определяне на трупните ями, следва те да бъдат оградени и поставени указателни табели.