Дискусионна среща за книгите и съвременното им визуалното представяне

Дискусионна среща за книгите, четенето и съвременните форми на визуално представяне на съдържанието е основната идея на събитието, посветено на Световния ден на книгата – 23 април, в ямболския Културно-информационен център „Безистен“. Инициативата е на домакините от Общинско предприятие „Туризъм и култура“, началото – в 16.00 часа на 23 април, понеделник.

Модератор на дискусията ще бъде писателят Христо Карастоянов, като за участие са поканени ученици от ямболските гимназии и разбира се, всеки, имаш отношение към четенето.

Акцент на вечерта е представяне на буктрейлърите на ямболски ученички, които бяха сред петте избрани от национално жури за първото издание на Буктрейлър Филм Фестивал в София през март. Точно в днешния ден, двата ямболски проекта представят България и на Европейския Филмов Фестивал в гр. Бреша, Италия. Единият от тях е буктрейлърът на книгата „Разбий ме“ от Тахере Мафи, изготвен от Александра Иванова, 9-ти клас на Природо-математическа гимназия „Атaнас Радев“. В челната петица влиза и проектът по книгата „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, подготвен от Ивана Янева, 9-ти клас на Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ и от Таня Жекова, 9-ти клас на Профилирана гимназия „Васил Левски“. Конкурсът за буктрейлъри има за цел участниците да представят своята гледна точка за любими книги с помощта на съвременни аудио-визуални средства. Предизвикателството мотивира учениците да четат повече, създава умения да извличат акцентите в творбата, да ги визуализират и едновременно с това да привличат повече читатели.

Дискусионната среща „За книгите… с Христо Карастоянов“, посветена на Световния ден на книгата и авторското право, очаква всички, изкушени от четенето и желаещи да споделят своето мнение за съвременния прочит и популяризиране на  литературните произведения, в зала „Съвременност“ на ямболския Безистен.