В пет поредни дни Ямбол отново е сцена на най-пъстрото кукерско сборище

От 22 до 26 февруари 2017 г. Ямбол отново ще бъде сцена на най-пъстрото и оглушително кукерско сборище – ХVІІІ Международен маскараден фестивал „Кукерландия“.

Над 74 групи са заявили участие в тазгодишното издание на фестивала, сред които 10 детски и 9 чуждестранни състава.

Кулминацията на „Кукерландия“ отново е двудневното състезателно дефиле на маскираните (25-26 февруари, събота-неделя). Маскарадни традиции от азиатския континент представят: състав към Корейското посолство у нас, както и Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет. Многообразието на традициите в Европа ще демонстрират гости от Полша, Русия, Молдова, Гърция и Македония, и разбира се всички български групи. А те са от всички краища на страната – от Благоевградско до Варна, от Бургас до Монтана и от Тополовград до Русе.

Общо 64 са групите, които ще дефилират в двата почивни дни. 15 от тях за първи път стъпват в Земята на кукерите. Традициите на кукерството в Ямболска област представят 16 състава. Хиляди звънци и хлопки ще огласят Градския парк в Ямбол. Парадът на маскираните ще бъде по-пищен и по-оглушителен отвсякога.

Организатори на „Кукерландия“ са община Ямбол и община „Тунджа“ Осемнадесетото издание на фестивала се провежда под патронажа на Министерство на културата и с медийното съдействие на Българската национална телевизия.