Въпросите на ВиК сектора бяха обсъдени в общините Стралджа и „Тунджа“

Срещите на областния управител и председател на ВиК Асоциацията Димитър Иванов и управителя на ВиК дружеството инж. Стоян Радев днес продължиха в общините Стралджа и „Тунджа“.
Кметът на Стралджа Атанас Киров и неговите заместници Иван Иванов и Гроздан Иванов поставиха въпросите на ВиК сектора от гледна точка на населението на тяхната община. „Първото, което хората във всяко село искат е вода“, каза Атанас Киров. А в общината към момента има 3-4 населени места, където се очертава проблем с водоснабдяването и с водоизточниците.
И в община Стралджа се очертават подобни тенденции както в общините Елхово и Болярово – намаляващо потребление, много аварии, малки приходи, загуби на вода и несъбрани такси…
В търсене на работещи решения в полза на хората от община Стралджа Димитър Иванов подчерта, че най-важно е да се намерят ефективни начини на работа и на самото дружество, което да доведе до по-добро обслужване на жителите.
Това, което поиска и се ангажира община Стралджа е да се намалят загубите и да подпомогнат процеса на по-добра събираемост на приходите, да се подпомогне и търсенето на алтернативни източници на водоснабдяване на най-проблемните места. Поискаха по-голяма ефективност от страна на водопроводчиците по населени места и бързо отстраняване на авариите.
В най-голямата по територия община в областта – „Тунджа“ проблемите са идентични във ВиК сектора. Това е общината с най-голяма годишна разлика между приходи и разходи.
И тук бе направен анализ на конкретните цифри и възможности за оптимизиране оперативната работа на екипите на ВиК дружеството с цел по-голяма ефективност.
Според управителя на ВиК дружеството инж. Стоян Радев при намаляваща консумация на вода и намаляващи потребители, при постоянна поддръжка на амортизираща се водопреносна мрежа, дружеството се нуждае от повече средства за опериране и от системни инвестиции, за да се подобри работата.
Един от възможните начини за постигане на по-голяма ефективност на дружеството е минимално повишение на цената на водата в областта, която към момента е една от най-ниските и не отговаря на разходите и ресурса за добиване и управление. По време на разговорите с кметовете по общини бе обсъждана и тази възможност и от всички до момента изразено становището, че една от причините за трудностите във ВиК сектора е цената на водата.