Указания на БЧК-Ямбол

ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ  СЛЕДСТВИЕ НА УСЛОЖНЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА:

      Характерните за зимните месеци застудявания, снежни виелици и заледявания са често явление за нашата страна. Това може да доведе до разрушаване на комуникациите, блокиране на пътищата, аварии в енергопреносната мрежа и водоснабдяването. Тези обстоятелства поставят в рискова ситуация живота и здравето на много хора.

     В тази връзка, БЧК – Ямбол се обръща към всички граждани, които трябва да имат предвид следните правила за защита:

 

  1. Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин , предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително. Част от пътищата може да се окажат затворени поради снегонавявания.
  2. Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
  3. Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да е снабден с радиоапарат. По възможност, носете зареден мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани и да се поставят вериги при необходимост.
  4. Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от снегонавявания с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
  5. Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
  6. Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътните служби, структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението или се обадете на телефон 112.
  7. В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на колата на празен ход, поради опасност от отравяне. Гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената за да бъдете забелязани.
  8. Окажете помощ в случай, че се натъкнете на хора изпаднали в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират.

Не разтривайте със сняг. По този начин тялото допълнително се охлажда и може да нарани кожата. При измръзване от I –ва , II –ра,  III –та и IV – та степен  се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.

  1. Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни      мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете        в най-близкото населено място.
  2. Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи зимни обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.
  3. Носете лекарства и термос с чай или други подсладени и топли напитки.
  4. В населените места се обърнете към административните власти, Гражданска защита, МВР или Пътните служби. Следете по радиото указанията на Гражданска защита.

 

ВНИМАВАЙТЕ ЗА ОПАСНОСТТА ОТ ИЗМРЪЗВАНЕ!

 

Откритите части на тялото могат да измръзнат не само при много ниски температури, но и при комбинация на студ , влага и силен вятър. Затова:

 

  1. Осигурете сухи дрехи, шапка и ръкавици;
  2. При умора не спирайте напълно, намалете темпото, но не лягайте и не сядайте на снега – такава почивка на снега крие опасност от т. нар. “бяла смърт” вследствие на общо преохлаждане на организма. При възможност поемайте  повече топли течности и калорична храна.
  3. При загуба на чувствителност на различни части на тялото, разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността и то само със суха дреха.
  4. При поява на мехури по измръзналите части на тялото, направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа и организирайте максимално бързо евакуация на пострадалия до болнично заведение.

 

                                                                                                      БЧК – ЯМБОЛ