Времето през уикенда: Интензивни валежи и гръмотевици на места

През нощта облачността над западната половина от страната временно ще намалее, но на места главно в планините ще има превалявания от дъжд. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В повечето райони ще бъде тихо. Атмосферното налягане ще се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

В събота

В събота облачността ще е предимно значителна. Преди обяд на места главно в Западна България, а в следобедните часове на повече места и в останалата част от страната ще има валежи от дъжд, в отделни райони интензивни и придружени с гръмотевици. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, докато на запад ще е почти тихо. Максималните температури ще са между 24° и 29°, малко по-високи на места в Горнотракийската низина, в София около 24°.

Над Черноморието

Над Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд облачността ще се увеличи и на места главно по северното крайбрежие ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, преди обяд от север, след пладне – от изток. Максималните температури ще са 27-30°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

В планините

В планините ще преобладава облачно време с валежи от дъжд. Вятърът ще е слаб от юг-югозапад, в масивите от Източна България – от север. Максималната температура на 1200 метра ще е около 21°, 2000 метра – около 14°.

В неделя

В неделя ще бъде предимно облачно, с валежи, на места, главно в Западна и Централна България, временно интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури. Вятърът ще е слаб, от северозапад, временно и ще стихва. Максималните температури ще са от 22°-23° в западните райони до около 30° в източните, където преди обяд ще има и слънчеви часове.

В понеделник

В понеделник в Западна България вероятността за валежи намалява, облачността ще е разкъсана, на места и до предимно слънчево, температурите ще са с 3-4 градуса по-високи. В централните и източните райони все още ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, но ще са на по-малко места.