Военен ритуал и празнично шествие пред Община Ямбол в Деня на Съединението

С тържествена церемония на 6 септември Ямбол ще отбележи 138-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На ямболския принос в това значимо историческо събитие и в последвалата го Сръбско-българска война е посветена дипляна, издадена от Община Ямбол, която ще бъде разпространена в този ден безплатно сред гражданите и най-вече сред младите хора с цел да научат още факти за родния край, с които трябва да се гордеят. В дипляната са използвани материали и снимки на Регионален исторически музей-Ямбол и Държавен архив-Ямбол.

Началото на празника на 6 септември ще бъде поставено пред сградата на Община Ямбол в 10:15 часа от Духовия оркестър към НЧ „Съгласие-1862“ с изпълнения на маршове и патриотични мелодии.

Началото на официалната церемония е от 10:30 часа, като в нея ще вземат участие и военнослужещи от ямболския гарнизон. След издигането на националното знаме с военен ритуал, кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще поздрави жителите и гостите на града по повод празника, а негово високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи благодарствен молебен за святото дело на Съединението.

Община Ямбол отправя покана към гражданите да се присъединят и към празничното шествие на 6 септември. То ще бъде предвождано от Духовия оркестър и военнослужещи от гарнизон Ямбол. Шествието ще премине през ул. „Г. С. Раковски“, пл. „Освобождение“ и ул. „Цар Освободител“ до паметника на Георги Дражев и борците, дали живота си за националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Ден на отворени врати от 10:00 до 16:00 часа ще има в Културно-информационен център „Безистен“. Посетителите имат възможност да разгледат безплатно в зала „Съвременност“ изложбата „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“ на Регионален исторически музей – Пловдив, която гостува в Ямбол до 17 септември.