Българо-гръцкият събор край с. Голям манастир – празник на вярата и приятелството

Българо-гръцкият събор край с. Голям манастир отново събра стремежа за връщането към корените и опазване на традициите. За четиринадесети път в местността „Църквичката“ се събраха стотици българи и гърци с корен от с. Голям манастир, за да бъдат заедно и да споделят празника на традициите, вярата и приятелството.

Над 100 гърци отново се изкачиха на Манастирските възвишения, за да изживеят вълнението да бъдат в земята на предците си. Сред тях беше и официална делегация от община Домоку, водена от кмета Харалампус Льольос, председателя на Общински съвет Андреас Калабаликис и заместник-кметовете Николос Калимерис и Нанси Авгери. Тази година на събора дойдоха и кметовете на Мелаги манастир Димос Влендис и на Нео Манастир – Паскалис Камбурувис.

„Съборът в сърцето на Манастирските възвишения е обич в сърцата на хората, докосване до историята, завръщане към традициите и среща на приятели…Силата му е у всеки, който дойде тук сега, а бъдещето му – у всеки, който вдъхновим да дойде след нас!“, каза в приветствието си кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев. Кметът на община Домоку Харалампус Льольос изтъкна, че нищо не може да отслаби мащаба на този събор. Той подари на кмета на общината и на кмета на с. Голям манастир копие на главна класна книга на училището в с. Голям манастир, а кметът на Нео манастир подари за параклиса „Св. Атанасий“ мраморна плоча и кръст.

Кметът на с. Голям манастир обяви, че е спазена традицията непрекъснато нещо да се подобрява – тази година е подменена настилката на параклиса с гранитогрес, която е дарение от Кирчо Карагьозов. 

Агатополският епископ Йеротей в съслужение със свещеници и с гръцкия отец Василий отслужиха молебен за здраве.

В празничната програма се включиха индивидуални изпълнители и самодейци от община „Тунджа“– Певческа група към НЧ „Йордан Андонов – 1927“ и към Пенсионерския клуб на с. Веселиново, Певческа група към НЧ „Мисъл – 1931“ с. Овчи кладенец, и Певческа група към Дружество „Традиция“ – Ямбол.

По традиция в събора участваха Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и Фолклорна гръцка група, а българи и гърци извиха хора, за да докажат, че музиката и танците също ги обединяват.