БЧК продължава усилията си за насърчаване на обществото към ваксиниране срещу COVID-19

Българският Червен кръст, изпълнявайки своята отговорна мисия да работи за опазване здравето и живота на българските граждани, продължава и дейностите си в отговор на пандемията от COVID-19. Организацията кандидатства с разработена комплексна програма, която беше одобрена и спечели финансиране в размер на над 3 000 000 лв. от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП).

Началото на дейностите по програмата бе поставено на специално организирано събитие пред Централата на БЧК. В него участваха проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването; Андриа Брулет-Родригез, заместник-посланик на САЩ в България; д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България; акад. Христо Григоров, председател на БЧК; проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и Деница Баръмова, ръководител на програмата.

„Ваксинационното покритие в България не е на необходимото ниво. Около 2 млн. души все още не са се срещали с коронавируса, което значи, че не сме добре защитени. Отпадането на мерките на този етап е добра новина, но не трябва да забравяме и не можем да бъдем спокойни, че епидемията отива към своя край и няма да се завърне отново през есента. Вярваме, че чрез реализирането на тази отговорна програма, Българският Червен кръст ще помогне на хиляди граждани да изберат здравето пред страха и да се ваксинират, както го направиха милиарди хора по света“, сподели проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на Български Червен кръст, при откриването на дейностите по програмата.

Реализирането на програмата има за цел разширяване на ваксинационния обхват и подпомагане на най-засегнатите общности от вируса, като дейностите ще бъдат адаптирани и съобразени с усложнената ситуация във връзка с конфликта в Украйна и необходимостта от подпомагане на нови уязвими общности. Част от дейностите, които ще бъдат реализирани включват осигуряване на 5 мобилни ваксинационни пункта, предоставяне на лични хигиенни пакети на 52 000 души от уязвими групи, засегнати от COVID-19. Също така, 3 485 уязвими деца ще получат образователни и творчески комплекти, ще бъдат организирани промоции на здравето и здравни практики за ромски общности в страната съвместно с Националната мрежа на здравните медиатори. Ще продължи и подкрепата за запазване на психичното здраве на нуждаещи се чрез 1500 безплатни психо-социални консултации от квалифицирани психолози чрез горещата телефонна линия на Контактния център на БЧК и чрез онлайн чат бот за предоставяне на актуална и достоверна информация.

В специално обръщение по случай стартирането на програмата Н. Пр. г-жа Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, изказа своята подкрепа към усилията на БЧК с думите: „Докато светът започва да се възстановява от най-тежкия период на пандемията, трябва да останем бдителни и да продължим да пазим най-уязвимите между нас от нова вълна от COVID-19 в България. Тази инициатива на Българския Червен кръст, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID), ще подпомага директно тези, които са в най-голяма нужда и ще продължи ефективната работа, чрез която ще сложим край на тази пандемия. Заедно все повече се приближаваме към победата над COVID-19.“

„Благодарим за подкрепата на USAID, благодарим за доброто сътрудничество с Български Червен кръст. Важно е да не спираме да говорим по темата за ваксините срещу COVID-19, защото вирусът не си е тръгнал. Въпреки че от първи април вече не живеем в ситуация на извънредна епидемична обстановка, коронавирусната инфекция е все още тук. Сега е времето да сме отговорни. Водещи експерти от цял свят предупреждават, че може би ще има нова вълна през есента. Независимо дали това ще се случи или не – ние сме длъжни да направим всичко възможно за уязвимите групи, така че те да бъдат ваксинирани“, каза проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването.

Министър Сербезова подчерта, че БЧК винаги има партньор в лицето на МЗ и изрази надежда съвместните усилия за насърчаване на ваксинационния процес срещу COVID-19 в страната да дадат добър резултат. „Ключова е работата с уязвимите групи от обществото и вярвам, че предвидените в двете кампании мерки ще убедят повече български граждани да се защитят от тежкото протичане на вируса“, допълни проф. Сербезова.

С подкрепата на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, USAID и Посолство на Съединените американски щати в България, БЧК се стреми да достигне с надеждна информация до повече от 500 000 души и с директно подпомагане до над 55 000 души в цялата страна.