Ямбол ще бъде домакин на Държавното първенство по брейк

Спортна зала „Диана“ в Ямбол посреща брейк-виртуози от цялата страна на 24 февруари, събота, от 18:00 часа, когато ще се състои Държавното Брейк първенство. Шампионатът по най-новия олимпийски спорт се организира от Община Ямбол, Българска Брейк федерация и Министерството на младежта и спорта.

Входът ще бъде безплатен, като организаторите приканват жителите и гостите на Ямбол да подкрепят младите ни таланти в този така атрактивен и популярен танц.

Състезанията ще бъдат във всички стилове с битки едно в едно, отборно шоу и отборни битки. Състезателите ще бъдат разпределени в следните възрастови групи: момичета и момчета 6-9 години и 10-12 години, юноши и девойки 13-15 години  и 16-18 години, мъже и жени 19-34 години и мъже на над 35-годишна възраст.

Брейк надпреварите вече са олимпийски спорт и са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г. Във френската столица това ще се определят първите в историята олимпийски шампиони, а преди 5 години този спорт направи дебют като демонстративен на младежката олимпиада в Буенос Айрес.

Сега за държавното първенство в Ямбол Българската брейк федерация е осигурила международна съдийска бригада с участието на Иван Желязков – Spago, основателя на Fresh Skillz Breaking Battle и лицензиран съдия към Световната федерация по спортни танци Дазо, както и OG Samson – един от пионерите на словенската хип-хоп сцена. Той е създател на международното състезание World Kidz Breaking Championship, за което ще може да се спечели квота в Ямбол. Зад грамофоните ще са Skill и Димитър Андреев, което гарантира само качествено селектирана музика.