Откриха нова учебна сграда и реконструирана работилница в ОБУ „Д-р Петър Берон“ по проект на Община Ямбол

Нова учебна сграда и реконструирана работилница бяха открити днес в Обединено училище „Д-р Петър Берон“ в Ямбол. Строително-монтажните дейности са извършени по проект „Разширение на ОбУ „Д-р Петър Берон“, гр. Ямбол – учебна сграда с 5 класни стаи и обслужващи помещения, реконструкция на сграда и обновяване на дворното пространство”. Сред гостите на официалната церемония бяха кметът на Ямбол, Валентин Ревански и неговият заместник Енчо Керязов, заместник областният управител Николай Костадинов и изпълнителят на обекта Красимир Инджов.

„Изключително щастливи сме, че днес откриваме още един успешен проект за децата на Ямбол. Важно е за тях да бъде осигурена добра среда, която не само да ги подтиква към учене, но и да възпитава у тях любознателност и желание за развитие. Надявам се, че това, което е направено – както сградата, така и площадката до нея, ще се пази, поддържа и ще се използва активно. Добрите условия са важни, но изключително значима е и ролята на учителите. Благодарим им за това, че мотивират нашите ученици и ги подготвят за тяхното бъдеще“, каза кметът Валентин Ревански и отправи пожелания към децата да бъдат смели, отговорни и усърдни в ученето. Той изказа благодарност към всички, ангажирани с реализацията на проекта – както към изпълнителя и архитекта, така и към екипа на Община Ямбол.

Финансирането в размер на 1 996 500 лв. е 100% безвъзмездна финансова помощ по „Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022“ на Министерство на образованието и науката. Целта е създаването на рентабилна образователна инфраструктура в общината, допринасяща за устойчиво местно развитие чрез разширяване, реконструкция и модернизиране на материалната база, което да предостави пълноценни и здравословни условия за обучение в една смяна, повишаване на качеството на образованието, образователната интеграция и намаляване на процента на преждевременно напусналите системата на образование.

Изградена е нова учебна сграда с пет класни стаи, всяка с капацитет 24 места, учителска стая, фоайе, коридори, санитарни възли и спомагателни помещения, отговарящи на нормативните изисквания. Общият капацитет на сградата е 130 човека – до 120 деца и до 10 възрастни (преподаватели и помощен технически персонал). Новоизградената учебна сграда е напълно обзаведена и оборудвана с модерни мебели и компютърна техника за удобство и съвременни условия за учебния процес.

В рамките на проекта беше извършена и реконструкция на сградата за учебна практика с преподаване и изучаване на занаятчийство – профил шивачество. Два учебни кабинета са обновени и оборудвани, обособена е стая за преподавателите, санитарен възел с предверие, малък склад и входно фоайе.

До новата училищна сграда са изградени площадка за занимателни игри с ударопоглъщаща настилка и площадка за спортни игри. В югоизточната част на дворното пространство е извършено ново озеленяване, обособени са два къта с беседки и е монтирана поливна система за поддържане на зелените площи.

С изпълнението на подобни проекти Община Ямбол води последователна и целенасочена политика по обновяване и модернизиране на образователната инфраструктура в града, целяща създаването на съвременни условия за образование и възпитание на децата в Ямбол.