Ямболски фотографи представят

40 фототворби се подреждат в изложба в петък. Авторите са членове на новосформираната Ямболска фотографска общност (ЯФО), а общата изложба е първата публична изява на творческия кръг. Откриването е на 16-и декември от 18:00 часа в „ArtPrintShop“ (ул. „Бузлуджа“ 3, входът отляво на заведението за хранене).

Фотографиите отразяват разнообразни теми, обекти и състояния, които са привлекли вниманието и са възбудили вдъхновението у визуалните артисти и документалисти. Сред сюжетите се откриват както познати и по-малко познати кътчета на Ямбол, така и импресии от морето, и гледки от чужбина – които, обаче, няма как да спаднат в категорията „просто за спомен“. Фотографите са обърнали обективите си и към човека и са го представили и реалистично, и в ситуации плод на артистичните им идеи. Не е подминат и животинският свят. Селекцията за първата обща изложба не се подчинява на жанрови и стилистични ограничения. По този начин се подчертават индивидуалните визии и подходи на петнайсетината участващи творци.

 

Ямболска фотографска общност се учредява като сдружение с нестопанска цел през лятото на 2016 година, но идеята за това се ражда още през 2009 година. В момента в обединението членуват 28 от най-активните фотографи в града. Освен колективни и индивидуални изяви, мисия на сдружението са и благотворителните и образователни акции. Сред целите са още и защитата на авторските права на фотографите, разведряване на културния живот в Ямбол и подкрепа за развитието на туризма в града ни. Ямболската фотографска общност в своя устав се стреми и към още по-високи идеи, като например издигане на авторитета на фотографията като значимо направление в изкуството.

 

Член на Общността може да стане всеки, който има интерес към фотографията, подаде заявление за присъединяване и бъде одобрен от Общото събрание. За целта е създадена фейсбук групата ЯФО (https://www.facebook.com/groups/2041524556073138/). Срещу символична годишна членска вноска фотографите и фотолюбителите ще получават информация за актуалните събития, конкурси, пленери, изложби. Членовете също участват във взимането на решения за дейността на сдружението с равни гласове, ще имат предимство за участие в лекции, семинари, пленери, срещи с български и чуждестранни фотографи, организирани посещения и изяви у нас и в чужбина, издаване на фотографски албуми. Предвижда се да се създаде и попълва библиотека с фотографска литература, албуми и други информационни масиви.

Фотографи с особени заслуги ще бъдат включвани в сдружението като почетни членове.

Пространството, в което се показват фотографиите, за първи път приютява изложба и е силно обещаващо. Това е партерният етаж на рекламно студио „ArtPrintShop“, намиращо се на ул. „Бузлуджа“ 3 (зад гимназия „Васил Левски“). В него през годините са напечатани и рамкирани хиляди фотографии, но в петък техните автори избират и да ги представят на жителите и гостите на Ямбол.

 
Денислав Стойчев
Ямболска фотографска общност