Ще довърши ли държавата болничния комплекс в Ямбол питат депутатите от БСП

Ще довърши ли държавата болничния комплекс в Ямбол, попитаха на днешния парламентарен контрол ямболските народни представители от БСП – Кристиан Вигенин и Николай Пенев. Допълнителните им въпроси бяха свързани със сроковете и необходимите финансови средства.

Министър Кирил Ананиев потвърди ангажимента на правителството за довършване на болничния комплекс в Ямбол. Той припомни, че на 9 май 2019 г. Министерски съвет е взел решение за увеличаване на капитала на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол за периода 2019 – 2021 г. с 27 млн. лв. Средствата са за изграждане на нов болничен блок за 250 болнични легла.

Той разясни, че дружеството е обявило обществена поръчка, но подадената само една оферта надхвърля стойността на осигуреното финансиране и процедурата е прекратена.

В края на 2019 г. Министерски съвет е приел ново решение, с което се променя срокът за осигуряването на парична вноска за увеличение на капитала на болницата в периода 2020 – 2022 г. За 2020 г. вноската е в размер на 13,5 млн. лв., за 2021 г. – вноска от 5,4 млн. лв., а за 2022 г. вноска до 8,1 млн. лв.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин репликира здравния министър, че този отговор не ги удовлетворява, защото не конкретизира мерките. Той припомни хронологията на обещанията – първите обещани действия са от 2012 г. при първия кабинет на Бойко Борисов, здравният министър от втория кабинет казва, че до година и половина болницата ще се премести  в новата довършена сграда, а първият здравен министър от сегашния мандат заяви, че се разсъждава върху три варианта – целево финансиране, публично-частно партньорство или финансиране на етапи. Преди 2 г. и настоящият здравен министър заяви, че има ангажимент на министър-председателя за довършване на болничния комплекс, но болница още няма.

Според Кристиан Вигенин става въпрос за неспособност да се организира така процеса, че хората в Ямбол най-после да получат новата болница.

Той зададе уточняващи въпроси към Кирил Ананиев защо сумата отново е 27 млн. лв., при условие, че единствената оферта е била с 9 млн. лв. повече, и откъде са планирани да се привеждат парите, след като не са предвидени  в държавния бюджет.

Здравният министър отговори, че парите са заложени в бюджета на министерството и в тригодишната бюджетна прогноза. Според него те са достатъчни ., защото техническото задание показва ясно, че това е ресурсът, в рамките на който може да се довърши сградата.

Кирил Ананиев призна, че имали проблеми с процедурите по Закона за обществените поръчки, но изрази надежда, че тази година „нещата са изчистени  и довършването на болничния комплекс ще започне“. Той заяви, че ще бъде обявена нова обществена поръчка, която се надява да приключи успешно и ремонтът да започне.