„Шевиците на Стралджа“ – една уникална авторска изложба

Надя Жечева

Като докосване до корена, като люлчина песен, като майчина ласка, като топло домашно огнище… Така подейства на всички изложбата „Шевиците на Стралджа“ , подредена с посвещение на Деня на народните любители и предстоящия Празник на Стралджа, Архангеловден. Невероятната Мара Загорчева, един истински родолюбец, съхранител и разпространител на народните традиции, отвори майчината ракла, извади на показ изработени от майка й , от свекърва й и от самата нея десетки карета, престилки, ковьори, покривки, куверти, мильота, чаршафи, черги…Над 150 експонати от които не можеш очи да откъснеш, запленен, вдъхновен, очарован!


С тази изложба г-жа Загорчева сътвори истинско народно съкровище, което доказва сръчността на българката, усета й към красота, желанието й да предизвиква възторг. Доказа ни, че имаме памет, имаме дух, че сме пребогати и силни. Направи препратка към всеки български дом, в който с талант, въображение, умения са създавани истински шедьоври. Не стигнаха думите, за да бъде максимално силно представено богатството на народния гений. След емоционалното представяне на изложбата от Тянка Ташкова с топли приветствени думи и сърдечна благодарност се обърна Гроздан Иванов, зам.кмет на общината, за който най-естествено беше да поднесе поклон пред хората като Мара Загорчева, пред всички съвременни будители на Стралджа, които дават пример за просветеност, култура и българщина. От името на кмета Атанас Киров бе поднесен поздравителен адрес в който се казва: “С експонирането на Вашата оригинална етноизложба „Шевиците на Стралджа“ Вие не само ни поднасяте колоритната картина от миналото, но ни представяте и образа на българката – с вълшебната сръчност, с богатото въображение, с мисълта за рода и неговото съхранение. Отваряте сетивата ни за българските добродетели и духовност, зареждате ни със стремеж да не забравяме нашите предшественици и да се гордеем с тях.
Пожелавам Ви здраве и още много позитивна енергия за подобни родолюбиви инициативи“.
Тази изложба е един поклон към миналото на нашия край, тя е засвидетелстване на почтителност и уважение към хората от други времена. И обещание, че с нашите усилия , чрез нашата памет, споменът за тях ще живее, а този вид изкуство ще пребъде. Не напразно сред експонатите бяха отличните свидетелства на Ганка и Йордан Загорчеви, родители на Мара Загорчева, от легендарното и много авторитетно Земеделско училище в Стралджа, възхищение обра готварския бележник на Ганка Загорчева от 30-те години на миналия век където с краснопис за завиждане са събрани рецепти за супи, ястия, десерти и зимнина.
„Не се срамувам, напротив, гордея се с дълбокия си селски корен, защото той ми даде скромност, честност, почтеност. На него дължа вдъхновението си, силата на духа, любознателността, търпението, упоритостта, неизтощимата енергия!“, каза дълбоко развълнувана г-жа Загорчева отправяйки топла благодарност към родителите си и всички изиграли ролята за изграждането й като личност и достоен човек. Тя отправи и своето послание към младите: „Живейте в настоящето, мечтайте за бъдещето, но не забравяйте миналото. Там, в жаравата на спомените, в историята на родовата памет, ще откриете богатство, което зарежда, обогатява и облагородява! Гледайте, радвайте се! От българско, по-българско и от стралджанско по-стралджанско!“
Само в деня на откриването на изложбата през залата преминаха безброй почитатели на народното изкуство. И всеки с възможно най-висока оценка на „Шевиците“. Разказваха се спомени, възкресени бяха интересни случки, приятелства, поднасяха се благодарности към учители, към майстори , предали уменията си напред във времето.
Стралджа преживя своя Първи ноември по най-оригиналния и вълнуващ начин, доказвайки твърдението, че талантът се проявява там, където има горещо сърце и истинска обич към родното, че будителите са тези, които по всяко време могат по свой начин да възпитават, да просвещават, да даряват светлина.