ЦИК обяви официално партиите за изборите

За участие в предсрочните парламентарни избори Централната избирателна комисия е одобрила до момента общо 18 партии и 9 коалиции. След извършена от комисията проверка на една от подалите за регистрация документи партия, а именно ПП „Национално движение „Единство“ е отказана регистрация, заради некоректна подписка и по-малко от 2500 подписа, както е необходимо по закон. Това уточни на брифинг днес Росица Матева, говорител на ЦИК.

Общо 75 души успяха да гласуват за 1 час на проведеният по-рано днес тест за гласуване на с машина в ЦИК. На експериментът се установи, че при добра и интензивна натовареност в секцията за час могат да гласуват този брой избиратели, като голяма част от тях гласуваха за първи път машинно. Друга част от избирателите гласуваха преференциално и с промяна на вота, за да има процес на забавяне.

По време на брифинга Росица Матева каза, че предстои резултатът да бъде анализиран, заедно с предстоящите експериментални гласувания – в неделя в Доброславци и след това в Сливница.

Главното, което ЦИК иска да установи, е дали капацитетът, с който комисията разполага е достатъчен или трябва да се увеличи и ако да – с колко, за да се осигури възможност във всички секции с над 300 избиратели да се проведе машинно гласуване, коментира другият говорител на ЦИК Цветозар Томов. ЦИК обмисля в секциите с над 450 избиратели да се поставят по две машини, стана известно от брифинга. „На базата на тези тестове до следващия брифинг ЦИК ще излезе с анализ и със становище за възможностите да се осигури нормално протичане на изборите с наличните технически пособия за тяхното провеждане“, каза Томов.

По думите му днешният експеримент е по-скоро оптимистичен, но няма да се бърза с изводите, тъй като тук са участвали градски избиратели вероятно с висок образователен статус, а трябва да минат и следващите тестове, за да се види с какво темпо гласуват и хора, които имат по-малко опит с електронни устройства и евентуални затруднения. Томов уточни, че в следващите тестове ще се събират данни за възрастта и образователния статус на гласувалите. Общо трите теста трябва да дадат достатъчно данни за пълния анализ, обобщи говорителят и помоли медиите за повече търпение по въпроса.

Все още не се знае колко общо машини ще са необходими за изборите на 11 юли, но вероятният им брой ще е между 1000 и 1500, каза Росица Матева. Тя припомни, че на предишните избори – на 4 април, имаше 9600 машини. В 242 секции в чужбина трябва да има машини.

В чужбина присъствено ще бъдат обучавани членовете на СИК, изпратени от България, а останалите онлайн. Окончателният брой секции в чужбина ще се обявят след като приключи срокът за регистрация. Процесът е твърде динамичен, към средата на юни този брой ще бъде ясен, каза Цветозар Томов.

Десетте машини, които са били задържани от МВР на предишните избори, не са използвани за гласуване на 4 април, уточниха говорителите в отговор на въпрос. Предстои проверка какво точно се е случило с тези машини, какъв софтуер е бил инсталиран, като за целта те ще бъдат върнати в складовете на „Сиела Норма“, фирмата доставчик.

По отношение на логистиката на машините, които предстои да се доставят, възможно е да са под охраната на МВР заедно с доставката на бюлетините, каза Росица Матева. За чужбина вариант е възможен варианта на т. нар. дипломатическо карго, но окончателен вариант не е приет.

Росица Матева съобщи още, че с с писмо от 25 май до министъра на регионалното развитие и благоустройството са поискали становище какви ще бъдат необходимите документи за регистрация на почиващи извън постоянното си местоживеене хора, как на практика да гласуват по настоящ адрес – в хотела или мястото, където почиват.