Участник в групата за антични възстановки Втора луцензианска кохорта (Cohors ІІ Lucensium) спечели стипендия от Space Camp Turkey

Всяка година Център за творческо обучение (координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България) организира конкурс за есе и видео есе по спуснати теми и награждава с пълни и частични стипендии най-отличилите се деца и младежи въз основа на изпратените от тях есета. През изминалата 2019 г. такова отличие получи и ученик от нашия град. Това е Борис Велков – участник във Втора луцензианска кохорта, ръководена от Тодор Вълчев, археолог в РИМ – Ямбол.

Ето какво разказа самият Борис за конкурса, стипендията и престоя си в Измир: “Миналата година спечелих конкурса на Space Camp Turkey. Това e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА, и e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток. Space Camp Turkey се намира в гр. Измир, Турция.“

За конкурса Борис научава от Астрономическата обсерватория  в Ямбол. „Изпратих своето есе на тема „Екзопланетите – нови светове”, което беше отличено. Заминах за Space Camp Turkey, където прекарах една седмица. По време на престоя и обучението си имах възможността да тренирам на тренажори за подготовка на астронавти, да изпробвам движения в безтегловна среда и да науча интересни неща за необятния Космос.

Каня всеки, който се интересува от астрономия, да кандидатства, за да прекара една интересна и приятна седмица, гледайки нагоре към звездите“, каза още Борис Велков.
Космическият и научен център за обучение Space Camp Turkey се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката, математиката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Може да участвате в конкурса на Space Camp Turkey като напише есе или заснемете видео есе на една от трите теми:

  1. Българската следа в Космоса.
  2. Как да намалим космическия боклук?
    3. На ръба на черна дупка.

Краен срок за кандидатстване: 31 януари 2020 г.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSclFlqJbf1cYilXJy3ZSy7JObKlzDOB6qaORhYnv1gjgEV7EA/viewform

https://spacecamp.cct.bg/?fbclid=IwAR2JE-ajzF8VfZe0h3UYX3V_xngkgtCEjsDF0NYL8uVwYsbeaeRNpPJlh4k