Урок по родолюбие в ОУ „Любен Каравелов“

Представители на Сдружение “Хайдути”  гостуваха на учениците от ОУ „Любен Каравелов“.
Пред пълната  зрителна зала представителите на сдружението подредиха своеобразна изложба на различни видове пушки и хладно оръжие, ползвани от българските хайдути. Децата видяха и се докоснаха до бойното снаряжение, сред което имаше и истински реликви.

С интерес всички изгледаха образователен филм за това как са се обличали хайдутите, какви платове са използвали терзиите, за да ушият дрехите им, какви оръжия са използвали в битките. Децата за пръв път чуха за калцуни, навои, антерия, фишеклъци. Научиха, че поясът на хайдутите е бил дълъг 6 метра, че оръжията се слагат в оръжейник, който се е поставял на кръста и се е наричал силях – в него задължително са се слагали ятаган и два пищова. Научиха, че формата на ятагана е заимствана от древния тракийски меч,  че огънят се е палил с прахан, чакмак и кремък и е служил не само да топли, а и да се топи на него олово, с което са леели куршуми.
Силен интерес предизвикаха и моментите, в които се обясняваше как се правят фишеци, по кое време се събират хайдутите, за да изберат воевода и знаменосец, кой трябва да поведе четата, ако воеводата загине в битка.
В края на прожекцията беше включен трейлър от най-новия български филм „Смутни времена”, който скоро ще се излъчи по телевизията.
След филма децата отговаряха на въпроси, свързани със съдържанието му, а трябваше да назоват и имената на известни български воеводи.
Представянето на Сдружение „Хайдути” завърши с обръщението: „Не се гаси туй, що не гасне! Искрата е във всеки от нас! Просто трябва да се обърнем назад към корените си! Нека да остане във вас всичко онова – българското – което да съхраните в сърцата си, за да се знае, за да се помни!”