Тунджанци почетоха Свети Трифон – покровителя на лозята и виното

По стара традиция и тази година празникът Трифон Зарезан в почти всички населени места в община „Тунджа“ беше съпроводен от зарязване на лозя, дегустации на вина с конкурсен характер, музика и забавления.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и заместник-кметът Станчо Ставрев взеха участие в ритуала „зарязване” в лозовите масиви на фирма „Марвин“ ООД, край с. Хаджидимитрово.

Кметът Георгиев поздрави всички лозари, като им  пожела берекет и все така да създават най-пивкото вино в България.

Беше отслужен молебен за здраве и благоденствие, а жените от певческата група на с. Хаджидимитрово изпълниха кратка програма.

Гост на празника на лозарите и техния покровител в село Бояджик, организиран от кметството в селото и читалище „Джон Атанасов-1928”, беше Андон Кръстев – секретарят на община „Тунджа”. Ритуалът по зарязването се проведе на центъра на селото. Г-н Кръстев и кметът на селото Елена Маджарова зарязаха лоза и пожелаха здраве и  берекет на лозарите и винопроизводителите от Бояджик и от цялата община.

Представители на общинското ръководство присъстваха на ритуално зарязване на лозята в селата Голям манастир, Овчи кладенец и Роза.

С Трифон Зарезан започва лятното полугодие и е един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност народни празници. Той е първият пролетен празник според традицията на българина, свързан със събуждането на вегетацията и с умиращите и отново възкръсващи природни сили. Празникът е сред най-обичаните и почитани. В българския обреден народен календар Свети Трифон се приема за покровител на лозята, виното и вегетацията. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.