Тази година „Кукерландия“ ще бъде различна

Според изискванията на Регионалната здравна инспекция във всяко населено място трябва да играе по една кукерска група

 

Кметовете на Ямбол и община „Тунджа“ Валентин Ревански и Георги Георгиев дадоха съвместна пресконференция за маскарадния фестивал „Кукерландия“, в рамките на който се провежда и Националния кукерски празник „Кукериада“ – долината на кукерите“. Те представиха формата и програмата на фестивала, който ще се проведе от 12 до 14 март. На брифинга присъстваха и заместник-кметовете на двете общини – Енчо Керязов на Ямбол и Станчо Ставрев на „Тунджа“.

„За нас и за колегите от Община „Тунджа“ беше много трудно да вземем това решение за провеждането на фестивала „Кукерландия“, знаете каква е обстановката, в която се намираме. На първо място са животът и здравето на гражданите, но нашето желание е да не прекъсваме фестивала и да го продължим, макар и в по-малък формат. Изцяло сме се съобразили с изискванията на Регионалната здравна инспекция, че във всяко населено място трябва да има по една кукерска група. В Ямбол имаме една, в община „Тунджа“ има тринадесет кукерски групи. Всички знаете, че ямболският фестивал е един от най-мащабните в България, идват много гости, групи от чужбина, тази година няма как да го направим толкова мащабен, но ще продължим традицията. На 12 март е откриването, каним всички граждани, но нека спазват изискванията и носят маски. Част от събитията ще бъдат на закрито, но ще се излъчват на живо на екран пред Общината и в социалните мрежи. Искрено се надявам, че догодина ще върнем блясъка на фестивала, ще го направим мащабен “, каза кметът на Ямбол.

Георги Георгиев изтъкна: „В навечерието сме на най-емблематичното събитие за Ямбол и региона, каквото е маскарадният фестивал „Кукерландия и Националния кукерски празник „Кукериада“ – долината на кукерите“. Особеностите и предизвикателствата пред тазгодишното провеждане на фестивала са огромни. Залогът тук беше или прекъсване на традицията, или съчетаване на нещата, така че да запазим поне част от атрактивността, емоционалността, от съпреживяването на този фестивал за колкото е възможно повече хора и да спазим всички противоепидемични мерки. Двете общини се опитахме в диалог с Министерство на културата и РЗИ да се случи така, че фестивалът да го има, макар и в такава обстановка. Това е най-голямото постижение на тазгодишния фестивал.“

Кметът на община „Тунджа“ благодари на Валентин Ревански, че двете общини отново работят заедно за „Кукерландия“. Той съобщи, че фестивалът ще се проведе под патронажа на Министерство на културата. Георги Георгиев заяви, че и тази година „Кукерландия“ съчетава традиционни събития и иновации, което не само помага за съхраняването на традициите, но отговаря и на съвременните изисквания и очаквания на хората в региона.

Заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов представи и коментира всяко едно от събитията от програмата на фестивала – от работната среща на тема „Кукерски игри – традиции и иновации“ до закриването на „Кукерландия“. Той изтъкна, че средствата, събрани от благотворителния концерт на Теодосий Спасов в Безистена при представяне на изложбата му, ще бъдат използвани за изработване на кукерска маска за следващото издание на фестивала. Керязов благодари на ямболските читалища „Умение“ и „Пробуда“, които се включиха в организацията и провеждането на „Кукерландия“. „Наситено е с множество малки събития предвид обстановката. Програмата е съгласувана от целия екип и се надяваме наистина да се усети празничната атмосфера. Важното е, че традицията продължава,“ завърши Енчо Керязов.

Станчо Ставрев, заместник-кмет на община „Тунджа“, сподели: „Трябва да ви кажа, че в това тежко време наистина беше много сложно да намерим точния формат. Слава Богу, мисля, че го намерихме и Министерство на културата оцени нашите усилия да не прекъсваме фестивала и след тази година ние ще имаме самочувствието, че организираме най-мащабното културно събитие, посветено на маскарадните традиции, което без прекъсване, без оглед на това пред какви изпитания сме поставени, продължава своята традиция. Закриването на фестивала ще събере съвсем символично двете общини тук, в центъра на Ямбол.“