Тази вечер прожекция на документални филми за Първата световна война в Лятното кино

На 20 юли, понеделник, от 21:00 часа в Лятното кино в градския парк в Ямбол ще се състои прожекция на филмите „България влиза в Първата световна война“ и „Разгромът на Сърбия“, първа и втора част от документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“.

Прожекцията ще се проведе при спазване на всички мерки за физическа дистанция, съобразени с извънредната епидемична обстановка и заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Зрителите ще заемат 50% от капацитета на Лятното кино – 200 седящи места.

Инициативата е под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Режисьор и сценарист на филмите е народният представител от Ямбол Мария Цветкова, която лично ще присъства на премиерата на филмите, за да ги представи.

Входът е свободен. Общата продължителност на двата епизода е 1 час.

Целта на поредицата е да разкаже за подвига на българските офицери и войници по време на войната и за бойната слава на Българската армия на Македонския и на Добруджанския фронт.

В първия филм „България влиза в Първата световна война“ се разглеждат последиците за България след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия договор като предпоставка за влизане във войната. Разкриват се обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили и мотивацията на народа за участието във военния конфликт: постигането на неосъществения национален идеал – всички българи да бъдат обединени в една държава в границите на българското етническо землище на Балканите.

Вторият филм „Разгромът на Сърбия“ е вълнуващ разказ за блестящите победи на българските офицери и войници срещу сръбската армия през 1915 г. при Ниш, Вардарска Македония, Криволак и на Косово поле.

Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей.

Във филмите са използвани архивни документи и фотографии и от Държавния военноисторически архив – Велико Търново, Държавна агенция „Архиви“, Военна академия „Г. С. Раковски“, регионални исторически музеи в страната, сред които е и музеят в Ямбол. Филмът се излъчва със съдействието на Община Ямбол.