Концерт на известния бас Мартин Цонев и пианистката Ралица Ботева в Безистена

На 30 юли, четвъртък, от 18:30 часа в зала „Съвременност“ на ямболския Безистен ще изнесат концерт световноизвестният бас Мартин Цонев и пианистката Ралица Ботева, която ще свири на роял. Посещаемостта ще бъде съобразена с мерките, наложени от извънредната епидемична обстановка и заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев: 50 % от капацитета на залата – 110 места.

Мартин Цонев идва в Ямбол по покана на тенора Георги Султанов и неговото сдружение „Артем“.

Програмата ще бъде приятна изненада за любителите на класическата музика в Ямбол, която със сигурност ще включва едни от най-известните произведения за бас. В концерта ще участва и квартетът от Камерен оркестър „Дианополис“ с концертмайстор Красимира Султанова.

Мартин Цонев е от Русе, критиците го поставят до великите Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Борис Христов – българската Света троица от велики басове.

В родния си град Цонев е пял в метъл групата „Нихилист“.

Пътят на артиста към сцената е предопределен. Баща му Стоил Цонев в продължение на 47 години е корепетитор в Русенска опера.

Мартин Цонев дебютира през 1996 година, още докато е студент в Музикалната академия в София. Представлението е в Русе, ролята е на дон Базилио в „Севилския бръснар“ на Росини. Веднага след държавния си изпит през 1998 г. Цонев печели стипендия в оперната студия на Музикалния университет в Грац.

Знаменитият певец е влизал в ролята на Вотан, Алидоро, Бертрам, Борис Годунов – мечтата за всеки бас. Пее на италиански, френски, немски, руски, чешки и дори хинди. В момента Мартин Цонев живее и работи в Германия.

Ралица Ботева е пианистка в Държавна опера – Пловдив. Родена е в град Пловдив. Завършила е висшето си образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и е магистър „Инструментално изкуство- пиано“.

Ралица Ботева е носител на Втора  награда на конкурса „Й. С. Бах“ към Гьоте – институт. Има майсторски  класове по  пиано при проф. Милена Моллова, проф. В. Чучков, проф. Ерик Хедзик и др..

От  2002 г. е солиращ, оперен и  балетен пианист в Държавна опера – Пловдив.

Богатият ѝ репертоар я прави предпочитан партньор и работи с най- добрите диригенти: Георги Димитров, Васил Казанджиев, Найден Тодоров, Деян Чобанов, Иван  Ангелов, Лучано Ди Мартино, Абзал Мукхидин и много други. 

Създател е на трио Sanaton, с което участва активно в културния  живот  на национално ниво.

Почитателите на класическата музика вече могат да си купят билети за концерта на касата в Културно-информационен център „Безистен“.

Всички, които са закупили билети за концерта „Български корени“ на Камерен оркестър „Дианополис“, планиран за 1 март, неделя, могат да презаверят своите билети в Безистена.