Среща с председателите на клубове на пенсионера в община „Тунджа“

Кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и ръководството на общината проведоха съвместна среща с председатели на клубовете на пенсионера.

На срещата присъстваха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, заместник-кметовете на общината Станчо Ставрев и Ели Василева, секретарят на общината Андон Кръстев и инж. Митко Филипов – директор на секретариата на Областния съвет на БЧК.

„По вече утвърдена традиция, в края на всяка година, в навечерието на коледните и новогодишните празници, ние провеждаме тази топла и вълнуваща среща. Това е времето, в което за пореден път да ви кажем нашето сърдечно и топло БЛАГОДАРЯ, за усилията и енергията, които сте отдали и продължавате да дарявате, за да е нашата родна община по – уютна, по – приветлива, по – гостоприемна…“, с тези думи кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев приветства всички присъстващи.

Той направи равносметката за постигнатото през изминалата 2016 година със силен социален ангажимент към жителите на община „Тунджа“ и акцентира върху предложението за нова обща програма за повишаване качеството на живот на възрастните хора, която условно е озаглавена „ЗАЕДНО”.

Предложението е с общи усилия и с ресурсите на общината клубовете на пенсионера да се превърнат в платформа за нови услуги, нови срещи, нови приятни изживявания, като от следващата година те да бъдат посещавани по график от различни специалисти.

Ще бъдат осигурени социални работници, психолози, медицински специалисти, рехабилитатори, от които безспорно имат нужда членовете на клубовете на пенсионера. Ще се организират срещи с хора на изкуството – писатели, художници, танцьори и други творци, които да направят делника на възрастните хора по–смислен и цветен.

Целта на тази обща програма „ЗАЕДНО” ще бъде възрастните хора в още по – голяма степен да усетят грижата на своята община, като за целта се мобилизират всички налични възможности и ресурси.

По време на срещата инж. Митко Филипов направи основен извод, че съвместната работа между БЧК-Ямбол и община Тунджа по различни програми, проекти и инициативи са много добър пример за успешно постигане на общите цели за намаляване на уязвимостта и социалното изключване сред най-нуждаещите се лица и семейства от нашето общество.

Той представи пред председателите на клубове на пенсионера на територията на община „Тунджа“ проекта “Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и защита на техните права”, с презумпцията да се реализира в общината.

Проектът цели, чрез обучение да направи представителите на третата възраст активни участници в живота на своите общности, както и в обсъждането и разрешаването на конкретни проблеми, които пряко ги засягат.

С него ще се допринесе за социалното включване на хората от третата възраст и адекватната оценка на съществуващите нужди в отделните общности.

С думи на благодарност към общинското ръководство за грижите, които полага през годините за жителите на общината, за отговорната социална политика и съпричастността към хората в нужда, се обърнаха председателите на клубовете на пенсионера от община „Тунджа“.