Седмица на православната християнска младеж и семейство в Ямбол

С поредица от инициативи в Ямбол ще бъде отбелязан Денят на православната християнска младеж и семейство – 21 ноември. Програмата включва събития от 19 до 24 ноември, организирани съвместно с община Ямбол, Ямболска духовна околия на Сливенска митрополия, ОП „Туризъм и култура“ и Семейно неделно училище към храм „Свети Николай Чудотворец“.

             На 19 ноември, вторник, от 8:00 часа, архиерейският наместник архимандрит Димитрий отслужи утринна служба в православния храм „Свети Николай Чудотворец“. В следобеда от 14:00 часа в Културно-информационен център „Безистена“ бе официалното откриване на Седмицата на православната християнска младеж и семейство, на което присъстваха Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Георги и Енчо Керязов. Началото беше отбелязано с Младежка кръгла маса на тема „Какво е семейство“ с модератор доц. д-р Павел Павлов, зам.-декан на Богословския факултет в СУ „Св. Климент Охридски“. В кръглата маса участие взеха ученици от ПГСА „Кольо Фичето“, ПГИ „Г. С. Раковски“, Професионална гимназия по хранителни технологии и туризъм, МГ „Атанас Радев“ и ПГ „Васил Левски“. Най-добрите отбори бяха отличени с награди:

Първа награда – ваучер за поклонническо пътуване за отбора на ПГСА „Кольо Фичето“

Втора награда – 100 лева за отбора на ПГХТТ

Трета награда – книги за ПГ „Васил Левски“

            На 20 ноември, сряда, свещеноиконом Стоян Илиев ще отслужи вечерна служба в храм „Свети Георги Победоносец“ от 17:00 часа. С начален час 18:00 часа в същата църква е беседата „Мы семья“ на протоиерей Евгений Павельчук, лектор от руски храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“.

            Денят на православната младеж и семейство, 21 ноември, четвъртък, ще започне със сутрешна служба от 9:00 в Православен храм „Успение на Пресвета Богородица“, водена от свещеноиконом Янко Янков. От 11:30 часа в Синия салон на НЧ „Съгласие – 1862“ е лекцията на богослова Анула Христова „Целомъдрието в брака и извън брака“. От 17:00 в храм „Свети Николай Чудотворец“ ще бъде представянето на книгата „Житие на Пресвета Богородица“, а от 18:00 часа отново в Синия салон на най-старото читалище в града ще се проведе традиционният кулинарен конкурс „Вкусно, защото е домашно“ на тема „Баници и сладкиши с плодове“ с жури от професионални готвачи. Празничната вечер ще започне с концерт на читалищни формации.

            На 22 ноември, петък, всички гимназии в града ще получат книгата „Православният християнски брак“, а от 17:30 в храм „Свети Николай Чудотворец“ е беседата „Библейското учение за брака и семейството“ на богослова Иван Николов.

            Хоров концерт ще събере на сцената на зала „Съвременност“ в Безистена хорове от Ямбол, Бургас и Пловдив, които ще поднесат на публиката своите духовни изпълнения.

На 24 ноември от 8:30 часа в Православен храм „Свети Николай чудотворец“ ще бъде отслужена празнична неделна литургия. От 11:00 часа в залата на БЧК на ул. „Димитър Благоев“  е беседата на адв. Александър Тодоров от София на тема „Юридически и богословски аспекти на съвременното семейство“. От 12:00 на същото място е и закриването на Седмицата на православната християнска младеж и семейство, което ще бъде отбелязано с благотворителен коктейл.