Руски художник рисува с нефт

От 14 януари до 1 февруари в НЧ”Съгласие 1862” ще се състои изложба под надслов „Русский север“ на  художника  проф. Александър Дмитриевич Кокорин. На експозицията ще бъдат представени картини, нарисувани с нефт. Събитието се организира по инициатива на Христо Колев – зам.областен управител и общинските съветници Пламен Проданов и Кръстьо Петров.

    Откриването е на 14 януари 2019г. от 17:30 ч., а входът е свободен.

Руският художник Александър Дмитриевич Кокорин е член на редица уважавани организации в Русия и в чужбина. Роден е през 1943 г. в гр. Ижевск, Русия и преподава рисунък и скулптура в Института за изкуство и дизайн към Удмуртския държавен университет.

Рисува картини с нефт от пет години, след като петролни работници от Удмуртия му поръчват портрет на президента на републиката, нарисуван с нефт. Според него да използваш черно злато в картините е сложно, тъй като този материал е различен от останалите. За да има различни цветове, художникът добавя малко бои и използва различни разтворители. Така нефтът става по-светъл. Картините му с нефт имат 50 оттенъка и са топли и нежни.

Кокорин е пътешественик. Той е обиколил Сибир и Урал надлъж и нашир и е запечатал емоциите си в картина. Северна Русия е суров, духовен край, осеян с десетки църкви.

На изложбата в Ямбол посетителите ще могат да се насладят на пейзажи от Русия, градове, портрети на местни жители, църкви. Във всяка картина художникът се стреми да показва красотата и да припомня, че тя трябва да се пази. Мечтата на твореца е да направи света едно по-добро място!