Нещо Такова – изложба живопис на Христо Бозуков

ХРИСТО БОЗУКОВ е съвременен млад автор в българското изобразително изкуство. В творческата си биография има 12 самостоятелни изложби и множество експозиции в съавторство. И награди. Завършил е ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий” – Велико Търново, факултет по Изобразително изкуство, Изящни изкуства – Стенопис, бакалавър и магистър. Член е на Дружеството на Пловдивските Художници и на Дружеството на Берлинските Художници.
Всяка от картините му е истински празник за ценителите.

Той е подготвил 29 живописни платна, специално за самостоятелната си изложба в Ямбол, която ще бъде открита на 17.10.2017г. в Арт-галерия „Стойчев“ от 18.30ч.
„Нещо такова“ е темата на експозицията и ще я разберем след потапянето ни в цветния океан на абстрактната живопис на автора. Всяка една от картините носи различно рецептивно измерение, показващо “динамиката на случващото се в съвременния свят“ – споделя художникът.
Христо Бозуков превръща боите в средство за реализация на фигури и сюжети, умело моделирани в параметрите на платното. Картините на художника имат вътрешната наситеност със съдържание, в което той по собствено установени прийоми загатва за доминантата във всяка картина, за авторския си профил на себеизразен изобразител. Характерните особености в художническия свят на Христо Бозуков са отражение на специфичната му артоптика и ситуативните експериментаторски реакции.
Творбите на Христо Бозуков са оценени високо от специалистите. Доц. д-р Владимир Аврамов от Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” лаконично посочва: „При Христо свободата е разбирана като своеобразно място за интуитивна живопис”.