Родителите на децата от НУ „Св. св. Кирил и Методий“ се включват активно в училищния живот

В училището организират благотворителен пролетен базар и със събраните от него средства ще бъдат мебелирани фоайетата

Стела МАРИНОВА

През настоящата учебна година в НУ „Св. св. Кирил и Методий“ се обучават 15 паралелки.Училището е едно от първите иновативни в града и вече е приключило успешно първия си проект и разширява втория. През учебната 2023/2024 г. в иновацията ще бъдат включени всички новоприети първокласници. „Вече има натрупан опит и могат да се отчетат резултатите.

Най-големият показател е, че всяка година училището е на първо място на НВО в IV клас в областта“, заявява пред „Аз-буки“ Диана Драгнева, временно изпълняваща длъжността директор. Всяка година имат представител и на националния кръг на състезанието „Знам и мога“.

Иновацията е свързана с методи на работа през учебните часове. Един от тях е обучението по центрове, когато ученици и родители работят заедно на различни теми. „Иновативният подход е подходящ в начален етап. Може да се приложи по всеки предмет. Центровете се определят чрез брейнсторминг и за всяка урочна единица могат да бъдат различни – разяснява Драгнева. – Този метод е отлична основа за организация на учебния процес в STEAM среда, тъй като активно използва междупредметни връзки и представяне на учебния проблем от различни гледни точки.“

При подготовката за часа децата от класа се разпределят на 4 – 6 групи (толкова ще бъдат центровете). Към всяка от тях се включват по един или двама родители, които ще бъдат ментори. По този начин те се приобщават към живота в класната стая. След това всеки център изпълнява различни задачи, които са свързани с общата за часа тема.

Изработването на лапбук е друг иновативен метод, който се прилага в началното школо. Това е проектно базирано обучение, за което учениците предварително събират информация, материали и правят собствено изследване по значима тема. Например последно малчуганите изработват албуми, които събират информация и снимки за Васил Левски.

Учителите провеждат и изнесени обучения. С помощта на учене чрез правене педагозите обясняват и показват нагледно заложената тема. Преподавателите водят възпитаниците си в художествени галерии или на концерт на камерния оркестър „Дианополис“, който прави и образователни представления за децата. По този начин те се запознават отблизо с художествените произведения и музикалните инструменти, слушат на живо музика, могат да задават въпроси.

Тази година училището печели проект „Обичам моето училище“ на британската благотворителна организация „Лайтсорс“. По него ще бъде направено обновление на класните стаи и фоайетата. Проектът е със съфинансиране от училището. „Ние закупуваме боята, сменяме пода, осветлението, а те правят интериорния дизайн и даряват фототапети за стените на класните стаи с вдъхновяващи мисли и образователна информация. Имаме уверението, че на 15 септември ще имаме чисто нова образователна среда за нашите деца“, обяснява Драгнева. Четири от стаите на първи клас вече са обновени. В момента тече и ремонт на трите фоайета. През юни започва обновлението на класните стаи и коридорите, а през август ще залепят тапетите на първия и втория етаж. Третият етаж ще бъде ремонтиран следващата година.

Към Проекта има и подпроект – „Децата и цветята“. Малчуганите украсяват саксии, садят цветя, слагат табели с техните имена и ги нареждат в стаята си. „Цветовете са подбрани така, че да създават релаксираща учебна среда, която спомага да се възпитава усет към красивото, хармонията“, споделя директорката. По този начин малчуганите се чувстват като част от промяната на средата, в която се учат.

От училището организират и благотворителен пролетен базар от 21 до 23 март. За него са направени ателиета, в които родители и ученици заедно изработват различни сувенири и изделия, свързани с пролетта и Великден. Например една майка прави брошки с цветя от вълна чрез пластене. „Правенето на цвете от вълна е интегриран урок, включващ знанията по технологии и предприемачество, изобразително изкуство, и това е под менторството на родители и учители“, коментира Драгнева.

В продажбата на изработените от тях изделия се включват всички малки предприемачи. „Изумена съм от способността на новото поколение – как умеят да се пазарят, те знаят стойността на труда си. В същото време са наясно, че го правят в името на своето училище. По този начин се променя цялостната им визия и концепция какво представлява за тях училището. То е втори дом, в който трябва да са ангажирани с всичко – с духовността, със знанията, които получават, но и с учебната среда, която трябва да пазят, защото вече са участници в нейното създаване“, смята директорката.

Малчуганите се научават и какво е благотворителност. От базара са събрани 5000 лв., с които ще бъдат мебелирани фоайетата. „Грижим се не само за комфорта на децата, но и да има кътове за социална комуникация, уединение, за двигателна активност, четене на книжки по време на целодневната организация на учебния ден“, казва Драгнева. Тя допълва, че на 17 май предстои и голям благотворителен концерт в залата на Община Ямбол.

Наред с обновлението на материалната база и класните стаи предстои и изграждане на STEM център. „Трябва да подберем визията на нашия STEM център, какъв да бъде максималният ефект от него за деца и преподаватели. Не трябва да забравяме и за обучението на екипа. Ръка за ръка вървят и облагородяването на училището и материалната база, и подготовката на екипа за преподаване в STEM дисциплини“, подчертава събеседничката ми. Екипът вече е набелязал първото си изнесено обучение на тема „STEM и създаване на интегрирани уроци“.

„И се въздигна от земята (сиреч из основи) и се съгради в средата на ямболската земя преславно училище в името на Светите братя Кирил и Методий. А година беше 1894-а, месец септември, петнадесети ден.“ Така започва историческата справка за създаването на първото училище в Ямбол, което първоначално се е помещавало в странична постройка на църквата „Св. Никола“. След това неговите I, III и IV отделение са настанени в къщата на опълченеца Христо Великов, а II отделение – в къщата на Афуз ага, на което казвали Бейското училище. Първата запазена Главна книга на училището е от 1900 година, като в нея са записани 121 ученици. Наследник на първото ямболско школо е НУ „Св. св. Кирил и Методий“. От 2017/2018-а то се намира в нова сграда в центъра на града.

Източник: https://press.azbuki.bg/