Голямо количество контрабандни парфюми задържаха митническите служители на МП Лесово

Голямо количество от 43 576 контрабандни парфюми и тоалетни води с обозначения на световни марки откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в товарен автомобил.

На 05.04.2023 г., около 21.16 часа, влекачът с полуремарке с румънска регистрация пристига на МП Лесово на входящо трасе от Турция, управляван от турски гражданин с инициали Х. Й. Шофьорът е декларирал, че превозва памучни прежди от Турция за Румъния през България. Митническите служители на МП Лесово селектират товарния автомобил за щателна проверка. В хода на контролните действия със специализирана рентгенова апаратура е установена подозрителна плътност в товара, която не отговаря на декларираните стоки. При последвалата физическа проверка, митническите инспектори установяват, че само в задната част на товарното помещение са подредени памучни прежди по метода „тапа“, а останалата част от товара съдържа 450 кашона с недекларирани общо 43 576 броя парфюми и тоалетни води, също и 1180 текстилни шапки с козирка – всички стоки с обозначения на световноизвестни марки. Общата стойност на контрабандните стоки възлиза на 477 449 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Окръжна прокуратура –Ямбол.

По искане на Окръжна прокуратура – Ямбол е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турския гражданин Х. Й. Той е обвинен за това, че противозаконно е пренесъл през границата на страната търговски стоки в големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл. 242, ал.  1, б. „д“ от НК.