Решения от Заседание на Областния медицински съвет

Няколко важни теми обсъдиха днес членовете на Областния медицински съвет и взеха конкретни решения.
Във връзка с липсата на обществен транспорт между селищата на община „Тунджа” и Ямбол, след спиране и неизпълнение на автобусния транспорт от квотата на  община „Тунджа” и невъзможността на работещ медицински персонал да пътува до болниците в Ямбол, се все решение за осигуряване на специален транспорт. Областният управител и кметът на Ямбол съвместно ще осигурят пътуването на 29 медицински лица живеещи в селата на община „Тунджа” и ежедневно пътуващи до областната болница „Св. Пантелеймон”. В извънредната ситуация транспортът на този важен медицински персонал грижещ се за гражданите и болните от цялата област ще бъде осигурен от двете институции. Кметът на Ямбол Валентин Ревански гарантира осигуряването на микробус, а областният управител Димитър Иванов средствата за транспортиране на медицинските служители.
Засилва се контролът на входно-изходните артерии на Ямбол от органите на МВР. Пътуването между различни населени места и преминаването през образуваните контролно- пропускателни пунктове трябва и ще става само с попълнена декларация със заверка от работодател. Земеделски стопани и работещи във ферми пътуват както с декларация така и удостоверение за регистрация на животновъден обект.
На заседанието стана ясно, че поставените под карантина граждани в областта са над 230. Контролът към тези лица, за спазване на 14 дневната  домашна карантина, се засилва още повече. 
Областният медицински съвет отново призовава за отговорност поставените под карантина лица, за пътуване само по необходимост за изпълняване на служебни ангажименти и неотложна медицинска помощ, и за ограничаване до максимум на социалните контакти.