Рекорден брой участници в днешния Детски коледарски празник в Ямбол

Рекорден брой групи участват в провеждащия се днес в Ямбол Детски коледарски празник. Общо 18 състава от детски градини и училища в града представят богатството на местните обичаи в коледуването – с песни, наричания и уникалния за страната коледарски танц. Изявата на малките по традиция предхожда фестивала „Ямболски коледарски буенек“ , който и тази година ще се състои на връх Коледа – 25 декември.

Детският празник има цел да стимулира съхраняването и популяризирането сред малките жители на града на автентичната традиция като част от местната идентичност.

Изпълненията на детските коледарски групи започнаха в 11.00 в Зрителната зала на Община Ямбол. Събитието бе съпътствано от благотворителен базар във фоайето на залата с изработени от децата играчки и други празнични аксесоари. Събраните средства ще попълнят фонда на Коледната благотворителна кампания на община Ямбол „Подай ръка – спаси живот“, насочена към подпомагане лечението на тежко болни ямболски деца и младежи. В рамките на празника бе открита и изложба с награждаване авторите на отличените творби в конкурса на ОДК по приложно и изобразително изкуство „От Коледа до Васильовден“.