Пъстра палитра на тунджанското многообразие от традиции, фолклор, носии, обичаи, ястия и занаяти

В продължение на два дни паркът на село Генерал Инзово отново се превърна в пъстра палитра на тунджанското многообразие от традиции, фолклор, носии, обичаи, характерни ястия, занаяти и производства.
Този път поводът беше провеждането на Панаир на местните занаяти, традиции, продукти и свързаните с тях производства, който е част от проект “Традиции и иновации за промотиране на местна идентичност” на МИГ “Тунджа” и МИГ “Котел, Сунгурларе, Върбица”.
Общо 24 села от община „Тунджа“ се включиха в събитието и създадоха истинския тунджански колорит, демонстрирайки своите носии, подредба, обичаи и трапези.
И в двата дни представители на клуб „Традиция“ оповестяваха началото с гърмежи, за да се чуе отдалеч, че започва празникът.
Допълнителна атмосфера създаваха и специално изградените по проекта къщички в парка на селото, които са реплика на старата акбунарска къща. В тях беше показана уредбата на дома на селата Генерал Инзово и Дражево, а останалите бяха предвидени за представители на художествени занаяти.
Част от празника бяха и щандове на местни производители, които представиха свои продукти, изложени бяха и изделия от художествени занаяти.
За децата също имаше забавления – те можеха да тъкат на малък вертикален стан под ръководството на Радостина Колева.
Панаирът на местните занаяти беше съпътстван и от богата фолклорна програма, в която взеха участие певчески и танцови групи и индивидуални изпълнители от тунджанските села и гостуваща група от с. Тича, община Котел.
Гости на празника бяха кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев и неговите заместници, народният представител в 46-то Народно събрание Кристиан Вигенин, зам.-областният управител Светослав Стоев, зам.- кметът на община Котел и председател на МИГ “Котел, Сунгурларе, Върбица” Румен Стоилов, кметове и кметски наместници, общински съветници и др.
„Радостен съм, че отново сме заедно, че отново сме отворили душите си за празника след изпитанията и изолацията, които ни наложи пандемията. Убеден съм, че здравият ни и устойчив тунджански дух, който черпи мощ най-вече от традициите и от родното, ни помогна да се справим и ни дава сили отново да търсим радостта и красотата на живота, защото той – животът, е по-силен от всичко“, каза в приветствието си към участниците в празника кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев.
Заедно с гостите той уважи всяка една от тунджанските групи, които ги посрещаха с възстановка на обичаи, с песни и с богатите си трапези. За всяка от групите кметът Георги Георгиев беше подготвил специален подарък – бъклица и баница, произведена в тунджанското село Тенево.
Двудневните прояви отново показаха, че тунджанци черпят сили от дълбокия извор на българщината, който няма да пресъхне, докато има празници като този.