Илинден е! Поверия и обичаи

Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия. Той се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Християнската църква го нарича още от древността „Пророк и предсказател на великите Божи дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

Илия се родил в град Тезвия. Името му означава „крепост Господня“.

Ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството, пророк Илия живял по време на цар Ахав и царица Йезавел.

Израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му. Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл поради греховете, суша, която продължила три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето.

Поверия и обичаи за празника

  1. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества. 
  2. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.
  3. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
  4. Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво. 
  5. В представите на българина Илия лети на огнена колесница в облаците и размахва камшика си над лудо препускащи коне.

Имен ден празнуват

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.

Имен ден празнуват всички, които се казват Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.