Първият саниран блок и в Болярово е факт

Предстои завършване на няколко жилищни сгради в Елхово и Болярово

„Изглеждаше невероятно, не вярвахме, че ще се случи, но се случи – имаме си нов блок“, това коментираха живеещите в блок 35 в град Болярово при завършване на ремонта на блока. Това е първият от трите жилищни сгради в община Болярово, които се включиха в Националната програма за енергийна ефективност. За да отбележат приключването на строително-ремонтните дейности живеещите в блока организираха водосвет за здраве и благоденствие.
Първата завършена жилищна сграда по Националната програма бе преди няколко дни в град Елхово. Това са първите добри примери за работата по програмата, за ефекта на програмата и за оценката на хората за осигуреното от държавата безвъзмездно саниране на домовете им в област Ямбол.


Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов поздрави хората за доверието към програмата, екипът на кмета на Болярово Христо Христов за бързината при кандидатстване. „Тази програма ще промени цялостния облик на общините от областта. Освен трите блока в Болярово, които се реновират има още 10 жилищни сгради, които искат санирането им да бъде безплатно. За следващата 2017 година правителството е заложило продължаване на програмата. Надявам се тя да продължи, защото е изцяло в полза на хората“, каза още областният управител.
Оценката на изпълнителя на стройтелно-ремонтните дейности на блока фирма „ИМСТИ“ бе , че „програмата работи перфектно“.
„Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше предизвикателство за нас в общината. Организирахме се бързо. Имаше недоверие, имаше скептицизъм. Сега сме изпълнени с радост и доверие“, това каза и кметът на община Болярово Христо Христов.
Расте броят на регистрираните сдружения на собственици, които искат да се възползват от предимствата на националната програма – вече са 88 в четирите общини допустими по програмата. Сключените тристранни договори между българската банка за развитие, областен управител и община за целево финансиране по НПЕЕМЖС са 39.
В бюджета предложен от правителството за 2017 година е предвиден още един милиард лева за безвъзмездно реновиране на жилищата на българските граждани, за да могат да бъдат санирани още 2000 сгради в страната. Това още веднъж показва, че политиката на правителството е изцяло в полза на хората.

img_2331