Промени в градския транспорт в Ямбол, открива се нова линия

Считано от 1 януари пакетът с автобусни линии от градския транспорт на Ямбол с номера 2, 5, 7, 11, 14а, 15, 16, 18б и 18к е възложен за изпълнение временно на превозвача „Юнион Ивкони“. За целта има издадено разрешение от областния управител, в съответствие с чл.16д, ал.6 от Наредба № 2 за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси.

Мярката се налага поради обжалване на процедурата за обществена поръчка за възлагане на посочените линии и липсата на сключен договор с класирания на първо място участник.

От началото на годината влезе в сила и промяна в общинската транспортна схема на Ямбол, утвърдена с Решение на Общинския съвет от миналата година. Промяната касае промяна в маршрутните разписания на част от линиите на градския транспорт, както и разкриването на нови линии. С изменение в маршрута се движи автобусна линия № 5, която след ул. „Гр. Игнатиев“ вече продължава по ул „Ген. Вл. Заимов“ и бул. „Д. Благоев“, след което от пл. „Боровец“ продължава по стария си маршрут в посока ж.к. „Г. Бенковски“. В новия участък се използват новите спирки до ОУ „Хр. Смирненски“, РЗИ и МБАЛ „Св. Пантелеймон“. По обратния маршрут спирките са до Пожарната, до сградата на болницата, РЗИ и до бившия р-т „Кварта“.

От следващата седмица ще стартира и новата автобусна линия с № 15, която ще обслужва маршрута: обръщало в к-с „Диана“ – по ул. „Граф Игнатиев“ – бивш РУМ – ул. „Търговска“ – ул. „Ген. Вл. Заимов“ – бул. „Д. Благоев“ – Индустриална –  к-с „Зл. Рог“(спирка ТИИЦ) – ул. „Дружба“ – спирка „България“ – бул. „Д. Благоев“ – ул. „Ген. Вл. Заимов“ – „Кварта“ – Социален комплекс – РУМ – к-с „Диана“.

Промените в маршрутите целят оптимизиране на транспортната схема и покриването на ключови зони от града, които досега не са били обслужвани от градския транспорт.

Подробно разписание на автобусните линии на вътрешноградския транспорт в Ямбол, което е в сила от новата година, е публикувано на сайта на община Ямбол, секция „Транспорт“, а до средата на месеца ще бъде поставено на информационните табла по всички спирки.