Продължават телефонните измами

През изминалият ден в ОДМВР-Ямбол са постъпили няколко сигнала за опити за телефонни измами, които благодарение на информираността на гражданите, не са се увенчали с успех. Основно използвания сценарий е бил “искане за съдействие при задържане на измамници”. По телефона, представилият се като „следовател Маринов“ се опитвал да убеди гражданите, че домашният им телефон е обект на телефонни измамници, които ще се обадят по-късно.

Мнимият следовател уговарял гражданите за тяхна сигурност да съберат всички свои пари и ценности и ги предадат на изпратен от него доверен човек, а по- късно щял да им ги върне. Както при всички останали схеми на телефонни измами, се настоявало средствата да се предадат спешно. По този сценарий, вчера в град Елхово била въведена в заблуждение възрастна жена, която пуснала през тераса на дома си  4000 лева на непознат мъж – „доверен човек на следователя“. По-късно разбрала, че е измамена и сигнализирала в полицията. Разследването по случая продължава.

 

Призоваваме гражданите в никакъв случай да не изпълняват указания, в които се искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Да не се доверяват и не предоставят лични данни на непознати! При подобни случаи и при възникване на каквото и да е съмнение, да опитат да се свържат с близките си и да потърсят информация и помощ, като се обърнат  към местното Районно управление  на МВР- Ямбол или сигнализират на тел.112.