Почти като „Епъл“ без Джобс – накъде ще поеме бизнесът на Петр Келнер, собственик на bTV, след смъртта му

Смъртта на Петер Келнер неизбежно ще повлие на бизнеса и донякъде на политиката в Чехия и Централна Европа. Борсите вече реагираха с понижаване акциите на някои от дружествата, в които той имаше участие. Но какви по-конкретно ще са последиците е трудно да се прецени в момента дори само заради една единствена причина – от базираната в Нидерландия инвестиционна група PPF Group N.V. той притежава дял от 98.93% и тя не е публична.

 

Според бизнеса, с който се заема една еднолично притежавана компания, такава структура на собствеността ѝ може да е голям плюс, защото осигурява спокойствие на собствениците да реализират плановете си така както сметнат за добре. Но когато се случи напълно неочакван трагичен инцидент като този в Аляска с Келнер, неизвестността какво следва може и да съсипе такава структура.

 

Анализатори от Чехия правят паралели с ефекта за „Епъл“ от смъртта на Стив Джобс

 Загуба на визионер и стратег, насочващ компанията към нови сегменти и привлекателни пазари. Но става дума и за това как след такъв удар една глобална структура има достатъчно добри мениджъри, за да премине през бурята, каза днес пред в. „Хосподарски новини“ в Прага Лукаш Кованда, главен икономист на Trinity Bank.