Посрещаме лятото онлайн от светилището на Кибела

Благодарение на модерните технологии и едноименната марка на „Вила Ямбол“ Kabile хиляди хора по света ще се докоснат до древната тракийска история

 

Изгревът на слънцето над светилището край ямболския „Зайчи връх“ ще може да се наблюдава за първи път онлайн от хиляди хора по света. Именно в най-дългия ден от годината, любителите на тракийските ритуали ще видят как образът на богинята Кибела се огрява от слънчевите лъчи, а камъните започват да сменят цветовете си. Инициативата традиционно се организира от Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града, с подкрепата на най-старата изба в Южна България – „Вила Ямбол“. Обикновено събитието събира стотици хора на мястото, но тази година за първи церемонията ще се излъчи във Facebook страницата на музея – https://bit.ly/2Bh9IdF и на общината – https://bit.ly/2UX8YRX заради мерките за социална изолация.

Едноименната марка вина Kabile носи името на античния град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. Затова на етикета на бутилките е изобразена именно богинята-майка Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна сила зад всяко вино. „Вдъхновени от културното наследство на траките и историята на тяхната богиня-майка,  решихме да създадем вино, посветено на традицията и обичаите. Така се появи Kabile – едно хилядолетно наследство, запечатано в бутилка“, допълниха от винарната.

„За първи път тази церемония ще бъде наблюдавана от толкова много хора, голяма част от които живеят зад граница. Надяваме се те да се увеличават всяка година, тъй като историческото наследство, вплетено в нашите вина, ни прави наистина българи“, споделят от „Вила Ямбол“. Екипът вярва, че вдъхновението от Кибела и древната тракийска история са важни за успехите на марката не само у нас, но и по света. През миналата година серията вина Kabile спечелиха общо 20 медала на световни конкурси, а през настоящата 2020 г. – само от престижния Vinalies Internationales, който се проведе във Франция, марката вече се радва на още седем отличия, три от които златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014.